ΗΠΑ: Αλλαγή στάσης έναντι των τραπεζών

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 13:29
UPD:15:07

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα, μετά τη σφοδρή κριτική που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες κατά των τραπεζιτών και των στελεχών του κλάδου, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βγει η αμερικανική οικονομία από τη χρηματοοικονομική κρίση.

Παρά τη λαϊκή οργή για τα υπέρογκα μπόνους των στελεχών της «διασωθείσας» AIG, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πυρετός προετοιμασίας κατέλαβε τον Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα στη δρομολόγηση του γιγάντιου σχεδίου που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση για εξαγορά των τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες.

Τα πυρά, ωστόσο, που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα τα κορυφαία στελέχη του τραπεζικού κλάδου έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας έναντι της κυβέρνησης. Στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις το Σαββατοκύριακο, ο Ομπάμα προσπάθησε να αμβλύνει τις διαφορές και να τηρήσει πιο ήπια στάση όσον αφορά στα στελέχη της Γουόλ Στριτ.

«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη Γουόλ Στριτ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Αξελροντ, κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου. Η κυβέρνηση «προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή» μεταξύ πολιτικής και στρατηγικής, επισημαίνει ο Τόμας Νάιντς, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley. «Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση μια υγιή οικονομία είναι μια υγιής Γουόλ Στριτ».

Από την κίνηση των αξιωματούχων για γεφύρωση του χάσματος προσπαθούν να επωφεληθούν, ωστόσο, οι παράγοντες του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κλάδου ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Λευκό Οίκο για ανάκληση των μέτρων φορολόγησης στα μπόνους των στελεχών. «Εάν θέλετε τη βοήθειά μας για αναθέρμανση των πιστώσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σταματήστε να μας τιμωρείτε για τα μπόνους μας», διαμηνύουν οι τραπεζίτες στο Λευκό Οίκο.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα