Την ανάκτηση από την ΕΛΒΟ ενίσχυσης ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, συν τους αναλογούντες τόκους, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ελληνικό Δημόσιο. Η Κομισιόν διαπίστωσε, βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της συνθήκης ΕΚ, ότι ορισμένες φοροαπαλλαγές που χορηγήθηκαν στην εταιρεία κατασκευής οχημάτων κατά τη χρονική περίοδο 1988 έως 1998 συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση.
Πιο αναλυτικά, η επιτροπή υποστηρίζει πως χάρη στα μέτρα αυτά, η ΕΛΒΟ είχε απαλλαγεί από φόρους, που ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ανταγωνιστές της, γεγονός που έδινε στην επιχείρηση αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χωρίς να προωθείται οποιοσδήποτε στόχος δημοσίου συμφέροντος.
«Όταν δοθούν σε μια εταιρεία αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μέσω κρατικής ενίσχυσης, τα ποσά που λήφθηκαν πρέπει να επιστραφούν» δήλωσε μεταξύ άλλων η αρμόδια Επίτροπος Νίλι Κρους.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης επισημαίνεται ότι ύστερα από καταγγελία, η Επιτροπή προέβη σε έρευνες όσον αφορά σειρά κρατικών μέτρων υπέρ της ΕΛΒΟ, περιλαμβανομένης της απαλλαγής από φορολογικά χρέη, που συσσωρεύτηκαν από το 1988 έως το 1998. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η ενίσχυση ευνοούσε μόνο την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων της ΕΛΒΟ και συνεπώς ενέπιπτε στο άρθρο 296 της συνθήκης ΕΚ, το οποίο επιτρέπει εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, με την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο για τα ουσιώδη αμυντικά συμφέροντα ενός κράτους μέλους.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα υπέρ της ΕΛΒΟ συνιστούσαν κρατική ενίσχυση, η οποία δεν καλύπτεται από την εξαίρεση, που προβλέπει το άρθρο 296 της Συνθήκης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της ενίσχυσης δεν περιορίζονταν στην στρατιωτική παραγωγή, αλλά ευνοούσαν και τις πολιτικές δραστηριότητες της ΕΛΒΟ προκαλώντας στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά πολιτικών οχημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ