Τελεσίγραφο Ομπάμα σε GM και Chrysler

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 12:04
UPD:14:10

Το σκληρό της πρόσωπο αποφάσισε να δείξει χθες η κυβέρνηση Ομπάμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αναγκάζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Motors Corp, Ρικ Βαγκόνερ (φωτ.), σε αποχώρηση και την Chrysler LLC σε συγχώνευση υπό την απειλή της χρεοκοπίας των δύο κολοσσών.

Τα τελευταία μέτρα, τα οποία υποδείχθηκαν από την επιτροπή αυτοκινητοβιομηχανιών του Λευκού Οίκου που τελεί υπό την προεδρία του πρώην στελέχους επενδυτικής τραπεζικής Στιβ Ράτινερ, είχαν ως αποτέλεσμα την αιφνίδια ανατροπή της διοίκησης και των δύο εταιρειών διαψεύδοντας τους πιστωτές της GM που θεωρούσαν δεδομένη τη διάσωση της από το κράτος των ΗΠΑ.

REUTERS
Παραιτήθηκε ο CEO της General Motors

Παραιτήθηκε ο CEO της General Motors

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Ρικ Βαγκόνερ, ο οποίος διοίκησε την εταιρεία στην περίοδο της μεγαλύτερης πτώσης της, ενώ δρομολογείται και η αντικατάσταση των περισσότερων από τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Νέος διευθύνων σύμβουλος της GM διορίσθηκε ο πρόεδρος και επιχειρησιακός διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας, Φιτζ Χέντερσον.

Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα πρόσθετης χρηματοδότησης της GM με 16 δισ. δολάρια και της Chrysler με 4 δισ. δολάρια, καθώς καμία από τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κατόρθωσε να ικανοποιήσει τους στόχους μείωσης του χρέους και περικοπής των παροχών στους εργαζομένους. Η GM έχει ήδη λάβει βοήθεια ύψους 13,4 δισ. δολαρίων, ενώ η Chrysler έχει χρηματοδοτηθεί με 4 δισ. δολάρια από το κράτος.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση των αξιωματούχων, θα δοθεί περιθώριο 30 ημερών στην Chrysler και 60 ημερών στη GM προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία με τους πιστωτές και τα συνδικάτα και να θέσουν αυστηρότερους στόχους περικοπής κόστους εάν δεν θέλουν να χάσουν την τελευταία ευκαιρία κρατικής βοήθειας που θα τις γλιτώσει από βέβαιη χρεοκοπία.

Η πλειονότητα των αναλυτών ανέμενε πιο ήπια στάση από την κυβέρνηση έναντι της GM και της Chrysler, μετά τη δήλωση της πρόθεσής της να προστατέψει 160.000 θέσεις εργασίας στις κολοσσιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Χρειάζονται θυσίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: από τη διοίκηση, το προσωπικό, τους μετόχους, τους πιστωτές, τους προμηθευτές και τους εμπόρους», υπογράμμισε σε χθεσινή του δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Μπάρακ Ομπάμα.

Πηγή: Reutes, Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα