Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 10:37

Αρνητική εικόνα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι εστιασμένο στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών.

Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που της παρουσίασε η General Motors και ανακοίνωσε ότι θα την χρηματοδοτήσει μόνο για τους επόμενους δύο μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρικ Βάγκονερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

«Μια κατάρρευση της General Motors θα ήταν αρνητική εξέλιξη και για τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς θα συμπαρασύρει έναν μεγάλο αριθμό προμηθευτών», επισημαίνει αναλυτής της Ruland Research.

Στις 10:13 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφωνόταν στις 718,66 μονάδες, μειωμένος κατά 2,5%. Από τις αρχές του έτους εμφανίζεται 13% χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις μετοχές των Daimler, BMW, Volkswagen, PSA Peugeot Citroen και Fiat να υποχωρούν μεταξύ 0,5% και 4%.

Σε κλοιό πιέσεων και οι τράπεζες, στον απόηχο της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στην τοπική τράπεζα αποταμιεύσεων Caja Castilla la Mancha.

Οι μετοχές των HSBC, Deutsche Bank και Societe Generale υποχωρούν μεταξύ 4% και 6,6%.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 2%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη μειώνεται κατά 3,3%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα