ΥΠΟΙΟ: Νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις

Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. οι συστάσεις για τη μείωση του ελλείμματος
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 14:36
UPD:22:26

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το 2008 το δημόσιο έλλειμμα είναι υψηλότερο από εκείνο που είχαμε προβλέψει και όπως εξήγησε, η διαφορά αυτή οφείλεται στην είσπραξη χαμηλότερων εσόδων των δημοσίων οργανισμών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη χαμηλότερη είσπραξη κονδυλίων από την ΕΕ.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Eurogroup και το Ecofin οι συστάσεις της Κομισιόν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου σημείωσε πως η Ελλάδα εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η κατάσταση θα εκτιμηθεί τον Ιούνιο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εάν υπάρξουν αποκλίσεις τότε θα λάβουμε μέτρα, τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πρώτα σημεία από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί, είναι ενθαρρυντικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το 2008 το δημόσιο έλλειμμα είναι υψηλότερο από εκείνο που είχαμε προβλέψει και όπως εξήγησε, η διαφορά αυτή οφείλεται στην είσπραξη χαμηλότερων εσόδων των δημοσίων οργανισμών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη χαμηλότερη είσπραξη κονδυλίων από την ΕΕ. Τα κονδύλια αυτά δεν χάνονται, διευκρίνισε, αλλά αντί να έχουν εισπραχθεί το 2008 θα εισπραχθούν το 2009.

Γ. Παπαθανασίου: Νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις

Γ. Παπαθανασίου: Νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις

Το πρωί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωζώνη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επί τάπητος τέθηκαν και τα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ecofin σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και το σχέδιο γνώμης του ECOFIN για το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου.

Το απόγευμα, το Συμβούλιο Ecofin συζήτησε τα σχέδια απόφασης για τα κράτη-μέλη με υπερβολικό έλλειμμα και η τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Tο Συμβούλιο απευθύνει στην Ελλάδα τις κάτωθι συστάσεις:

- Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει: Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

- Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

- Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα