Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας το επόμενο δίμηνο

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 15:39
UPD:16:11

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες άφησε ο οίκος Fitch Ratings.

«Όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι δεν θα γίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ή θα παραμείνει ίδια ή θα υποβαθμιστεί, δεν γνωρίζω», αποκάλυψε στο Reuters ο αναλυτής Chris Pryce, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για την πιστοληπτική αξιολόγηση και για την αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας.

Όπως σημείωσε, η απουσία μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. «Αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι η αποτυχία (της χώρας) να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυτό ακριβώς που κάνουν όλες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Fitch έχει αξιολογήσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με "Α" και τις προοπτικές ως "σταθερές".

Σύμφωνα με τον Pryce, ο οίκος αξιολόγησης θα δημοσιεύσει την έκθεσή του για την Ελλάδα στους επόμενους δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "Α-/Α-2" με "σταθερές" προοπτικές, επικαλούμενη την μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τον Φεβρουάριο η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγησή των προοπτικών για το χρέος της χώρας σε "σταθερές" από "θετικές", λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ίσες πιθανότητες για υποβάθμιση ή αναβάθμιση της αξιολόγησης τους επόμενους 12-18 μήνες.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα