ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά χαμηλά το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 11:55

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, για 13ο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Μάρτιο στις 43,1 μονάδες από τις 47,2 μονάδες του Φεβρουαρίου. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στις 100,1 μονάδες.

Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στις 60,3 μονάδες από 60,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 64,6 μονάδες από τις 65,3 μονάδες.

«Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συμπορεύεται με τους αντίστοιχους δείκτες στις περισσότερες χώρες και σημειώνει περαιτέρω μείωση τον Μάρτιο, κλείνοντας πλέον πάνω από ένα χρόνο συνεχούς υποχώρησης», τονίζει το ΙΟΒΕ.

«Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύεται ελαφρά και η πρόθεση για αποταμίευση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στις -56 μονάδες από το επίπεδο των -55 μονάδων του προηγούμενου μήνα, λόγω κυρίως των δυσμενών προβλέψεων των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο ενισχύθηκαν τον Μάρτιο, με το 81% να είναι λιγότερο ή περισσότεροι απαισιόδοξοι, ενώ μόλις το 4% προσδοκά μικρή ή μεγάλη βελτίωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα