O διεθνής Τύπος για τα αποτελέσματα της συνόδου του G20

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 14:38
UPD:15:01

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν πολλές ξένες εφημερίδες για τα αποτελέσματα της συνόδου, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφωνίες και αδυναμίες, σημειώθηκε κάποια πρόδος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για τους βρετανικούς Times, «το γεγονός και μόνο της συμφωνίας έδωσε περισσότερο οξυγόνο εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα λόγια του Γκόρντον Μπράουν… Τα επιτεύγματα ήταν περιορισμένα, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά η σύνοδος δεν ήταν μάταιη».

«Η άνοδος του G20 σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης», καταλήγει η Guardian στο κύριο άρθρο της, καθώς αντικατέστησε «την ομάδα κυρίως λευκών και πλούσιων κρατών του G7».

Για την Independent, «αυτή η συνάντηση ήταν ένας σταθμός σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι, όχι ο τελικός προορισμός – μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι βρισκόμαστε, επιτέλους, στο σωστό δρόμο».

Για «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» κάνουν λόγο οι Financial Times. Επισημαίνουν ωστόσο ότι «οι ηγέτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η κρίση, που άρχισε από το τραπεζικό σύστημα, δεν θα επιλυθεί μέχρι να διορθωθεί το ίδιο το τραπεζικό σύστημα – εκεί πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους τώρα».

Η Washington Post αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση από τη σύνοδο ήταν το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν έκαναν αρκετά «στον τομέα που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: ενέργειες για να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνούν στο κύριο άρθρο τους και οι New York Times, οι οποίοι συμπληρώνουν: «Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε στο τέλος της συνάντησης ότι “αυτή είναι η ημέρα που ο κόσμος ενώθηκε για να καταπολεμήσει την παγκόσμια ύφεση”. Σαν οικοδεσπότης, έπρεπε να το κάνει. Για να βγούμε από την κρίση, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από αυτά που έγιναν στο Λονδίνο».

Για τη γαλλική Le Monde ο νέος κόσμος που φάνηκε να αναδύεται στο Λονδίνο είναι «λιγότερο αγγλοσαξονικός και λιγότερο φιλελεύθερος». «Το G20 κατάφερε ένα παράδοξο: να αρχίσει να χτίζει τα θεμέλια του αυριανού κόσμου πριν σβήσει τη φωτιά που μαίνεται», καταλήγει το άρθρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα