Τρισέ: «Δύσκολη χρονιά το 2009»

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 14:41

«Το γεγονός ότι μειώσαμε τα επιτόκια επιβεβαιώνει την ύπαρξη κινδύνου», ανέφερε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», τόνισε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στην Πράγα.

«Το γεγονός ότι μειώσαμε τα επιτόκια επιβεβαιώνει την ύπαρξη κινδύνου», ανέφερε, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι αρνητικός τους επόμενους μήνες προτού αρχίσει να αυξάνεται πάλι. Όπως εξήγησε, την πορεία του πληθωρισμού φέτος επηρεάζει η μείωση της τιμής πετρελαίου και εμπορευμάτων.

«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα παρακολουθούμε στενά τις πληθωριστικές προσδοκίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μεσοπρόθεσμα θα συμβαδίζουμε με τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών, κάτω από, αλλά κοντά στο 2%», επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων, ο κ. Τρισέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα επιτόκια καταθέσεων δεν αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει στη λήψη μη συμβατικών μέτρων, πιθανόν στην επόμενη συνεδρίαση.

Χθες, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή προέβη σε μείωση των επιτοκίων μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν. Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα