ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο 1,25%

Παράθυρο για νέες μειώσεις
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 06:00
UPD:11:06

Σε μείωση επιτοκίων μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν προέβη την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων.

Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται πλέον στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,0%. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπαινίχθηκε ότι η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού έξι φορές από τον Οκτώβριο, ίσως προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

Ερωτηθείς εάν το 1,25% είναι το χαμηλότερο επίπεδο για τα επιτόκια της ΕΚΤ ο κ. Τρισέ απάντησε τα εξής: "Θα έλεγα πολύ ειλικρινά αναφορικά με το βασικό επιτόκιο ότι δεν είναι το κατώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείω ότι θα μπορούσαμε με μετρημένο τρόπο να υποχωρήσουμε από το σημερινό επίπεδο".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνέντευξη Τύπου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Συνέντευξη Τύπου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

"Η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση. Τόσο η παγκόσμια ζήτηση όσο και η ζήτηση στην ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνουν πολύ αδύναμες το 2009 πριν να ανακάμψουν σταδιακά κατά την διάρκεια του 2010", πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

"Μετά την σημερινή απόφαση, αναμένουμε η σταθερότητα τιμών να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας συνεπώς την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της ευρωζώνης", υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε πως οι δείκτες μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών εκτιμήσεων παραμένουν σταθεροί στον στόχο του διοικητικού συμβουλίου για διατήρηση του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Υστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, ενώ τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και τα futures επιτοκίων διεύρυναν τις απώλειές τους, με την απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων να σημειώνει άνοδο σχεδόν σε υψηλό μιας εβδομάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα