Γκρίνσπαν: Εμπόδιο στις προσπάθειες της Fed το Κογκρέσο

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 10:04

Την ανησυχία του, ότι το νομοθετικό σώμα θα παρακωλύσει τις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να χαλαρώσει τα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας ¶λαν Γκρίνσπαν.

«Είναι η πολιτική αυτό που με ανησυχεί στις ΗΠΑ, το κατά πόσο το Κογκρέσο θα αισθανθεί άνετα» όταν η Fed αποσύρει τα μέτρα, δήλωσε ο Γκρίνσπαν σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη με πελάτες της Deutsche Bank Securities στο Τόκιο.

Με το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα περίπου 25 ετών, η Fed ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση του Κογκρέσου, καθώς επιδιώκει να προωθήσει τη σταθερότητα των τιμών, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο.

Αναφερόμενος επίσης στα ομόλογα, ο Γκρίνσπαν εκτίμησε ότι «αν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί, οι μακροπρόθεσμες αγορές θα “βαλτώσουν”».

Ο πρώην πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκρατήσουν τα «πολύ επικίνδυνα» επίπεδα του χρέους, επικαλούμενος την απειλή της αυξημένης έκδοσης κρατικών ομολόγων, η οποία θα υποβαθμίσει το δολάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα