Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 10:04

Γκρίνσπαν: Εμπόδιο στις προσπάθειες της Fed το Κογκρέσο

Την ανησυχία του, ότι το νομοθετικό σώμα στις ΗΠΑ θα παρακωλύσει τις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να χαλαρώσει τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας ¶λαν Γκρίνσπαν.

Την ανησυχία του, ότι το νομοθετικό σώμα θα παρακωλύσει τις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να χαλαρώσει τα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας ¶λαν Γκρίνσπαν.

«Είναι η πολιτική αυτό που με ανησυχεί στις ΗΠΑ, το κατά πόσο το Κογκρέσο θα αισθανθεί άνετα» όταν η Fed αποσύρει τα μέτρα, δήλωσε ο Γκρίνσπαν σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη με πελάτες της Deutsche Bank Securities στο Τόκιο.

Με το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα περίπου 25 ετών, η Fed ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση του Κογκρέσου, καθώς επιδιώκει να προωθήσει τη σταθερότητα των τιμών, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο.

Αναφερόμενος επίσης στα ομόλογα, ο Γκρίνσπαν εκτίμησε ότι «αν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί, οι μακροπρόθεσμες αγορές θα “βαλτώσουν”».

Ο πρώην πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκρατήσουν τα «πολύ επικίνδυνα» επίπεδα του χρέους, επικαλούμενος την απειλή της αυξημένης έκδοσης κρατικών ομολόγων, η οποία θα υποβαθμίσει το δολάριο.