Την ανάγκη αλλαγής βασικών δομών της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι αφορούν στους θεσμούς εποπτείας και τις δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένουν να εξέλθει η παγκόσμια κοινότητα από την κρίση επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης.
Μιλώντας σε εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο κ. Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, εστίασε στο πρόβλημα του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, τονίζοντας ότι «στο 15% του ΑΕΠ, είναι μακράν το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με τον κάθε Έλληνα να είναι χρεωμένος στο εξωτερικό με 5.000 δολάρια».
Επεσήμανε ακόμη πως η υπερκατανάλωση και τα μεγάλα ελλείμματα στις ΗΠΑ, οι επιθετικές πολιτικές δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές, οι τεράστιες κερδοσκοπικές αυξήσεις στο πετρέλαιο και οι υψηλές αποταμιεύσεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες τις Ασίας, δημιούργησαν δραματικές ανισορροπίες στην πραγματική οικονομία που προμήνυαν την κρίση.
«Είδαμε να αναπτύσσεται ένα δίπολο υπερκατανάλωσης χωρίς παραγωγική βάση από τη μια μεριά (ΗΠΑ και Ευρώπη), και από την άλλη μεριά μία έντονη υπερπαραγωγή χωρίς την αντίστοιχη κατανάλωση για διάφορους λόγους (θρησκευτικούς στα Εμιράτα, έλλειψης καταναλωτικής ελευθερίας στην Κίνα κ.λπ), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αποταμιεύσεις. Οδηγηθήκαμε στο να δανείζει ο δεύτερος πόλος στον πρώτο και να δημιουργούνται τάσεις οι οποίες ήταν αδύνατον να κρατήσουν για πολλά χρόνια και κάποτε το φουσκωτό τέρας που δημιουργήθηκε, έσκασε», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομίες τις ευρωζώνης ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η ΟΝΕ πέτυχε να τις προστατέψει από τις μεγάλες διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής πλημμύρας, όμως, σημείωσε, φανέρωσε και δυσλειτουργίες, όπως το ότι όσα θεσπίστηκαν αφορούσαν το δημόσιο τομέα και τις κεντρικές τράπεζες, αγνοώντας τη συμπεριφορά των ιδιωτών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ