Γερμανία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στην Opel

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 13:08
UPD:16:54

Η συμφωνία πώλησης της Opel προέβλεπε ότι δεν θα έκλεινε κανένα γερμανικό εργοστάσιο, μία δέσμευση που τα γερμανικά συνδικάτα φοβούνται ότι πλέον δεν ισχύει.

Απεργία πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της μητρικής της, General Motors, να μην πουλήσει το ευρωπαϊκό της τμήμα και να προχωρήσει σε 10.000 απολύσεις.

Στα τέσσερα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία πραγματοποιούνται σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων.

«Γνωρίζουμε το βασικό σχέδιο της General Motors από το παρελθόν. Προβλέπει λουκέτο σε 3 μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και γενικότερα μια διαφορετική αντιμετώπιση της Opel από ό,τι η καναδική Magna που ήθελε να αναλάβει αρχικά την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το αν τα σχέδια της GM γίνουν τελικά πράξη δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω προς το παρόν. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πλήρους ανασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής των εκπροσώπων των εργαζομένων της Opel στη Γερμανία Κλάους Φραντς.

Η GM ανακοίνωσε την απόφασή της χθες, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Opel σε κοινοπραξία με επικεφαλής την καναδική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτου Magna. Η συμφωνία πώλησης προέβλεπε ότι δεν θα έκλεινε κανένα γερμανικό εργοστάσιο, μία δέσμευση που τα γερμανικά συνδικάτα φοβούνται ότι πλέον δεν ισχύει.

Η GM ανακοίνωσε τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού της τμήματος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα γίνουν οι περικοπές ούτε αν θα κλείσουν εργοστάσια.

Απροετοίμαστη βρήκε και τη γερμανική κυβέρνηση η απόφαση της GM, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί, στο πλαίσιο επίσκεψής της στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ομπάμα και με υψηλόβαθμούς Αμερικανούς αξιωματούχους χωρίς όμως να γίνει καμία αναφορά στα σχέδια της General Motors.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε δε ότι οι αποφάσεις για τη General Motors λαμβάνονται από τη διοίκηση του ομίλου και όχι στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται δε ότι μετά την εφαρμογή του σχεδίου σωτηρίας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της κρίσης το 61% της GM ανήκει στο αμερικανικό δημόσιο, ενώ τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν οριστεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, τέλος, σήμερα ότι η υπαναχώρηση της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors για την πώληση της Οpel δείχνει μία περιφρονητική προσέγγιση των αμερικανικών εταιρειών στις συναλλαγές με τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ρωσία θα πάρει μαθήματα από την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να θέλει να υποστηρίξει τα σχέδια της GM στη Ρωσία.

«Η άρνηση τη τελευταία στιγμή να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την Opel δεν είναι μόνο επιβλαβής για τα συμφέροντά μας, αλλά δείχνει ότι οι αμερικανοί εταίροι μας έχουν μία πολύ πρωτότυπη κουλτούρα όταν συναλλάσονται με αντίστοιχες πλευρές. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το στυλ της συναλλαγής με εταίρους στο μέλλον παρότι αυτή η περιφρονητική προσέγγιση προς εταίρους κυρίως πλήττει τους Ευρωπαίους και όχι εμάς», τόνισε ο Πούτιν.

Πηγές: BBC, CNN, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα