Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προβεί στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να πάρει άμεσα μέτρα για την οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.
Το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει αναφορά.
Θετικές ήταν οι αναφορές Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Αγκελα Μέρκελ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες.
Ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο διαδίκτυο και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών τη μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Μια δυναμική η οποία, όπως επεσήμανε, μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Εξέφρασε δε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί, όπως ανέφερε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.
Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιφέρουμε ισχυρότατες και σημαντικότατες αλλαγές, για να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».
Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη γι' αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Σημειώσε ακόμη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα, όπως η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις.
Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Γιούνκερ: Δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία η Ελλάδα
Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει, τόνισε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εικόνα που περιγράφουν κάποιοι, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν εναρμονίζεται καθόλου με τις εκτιμήσεις μου, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στη Βόνη, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα περιθώρια του ελληνικού προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση της χώρας θα λάβει μέτρα για την ομαλή εκτέλεσή του.
Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα ευθύνη της ευρωζώνης
Την αλληλεγγύη της προς τη χώρα μας για τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κοινή ευθύνη για την τύχη της χώρας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες αργότερα στην ημέρα στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Ό,τι συμβαίνει σε ένα κράτος-μέλος επηρεάζει όλα τα άλλα, ιδιαίτερα καθώς έχουμε κοινό νόμισμα, που σημαίνει ότι έχουμε κοινή ευθύνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα στη συνάντησή μας αργότερα το απόγευμα. Μίλησα για το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου και αυτό είναι που χρησιμοποιούμε ως βάση», ανέφερε η κ. Μερκελ σε δημοσιογράφους, μετά την ομιλία της σε κεντροδεξιούς αρχηγούς κομμάτων στη Βόννη.
Διαβεβαιώσεις ΥΠΟΙΚ για μη προσφυγή στο ΔΝΤ
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφύγουμε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1753634 .
Ερωτηθείς σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα από το διεθνή οίκο Fitch, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που ο οίκος «ξεχνά», όπως σημείωσε, κατά την αξιολόγησή του.
«Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ενθαρρυντικά μηνύματα από το Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, που άφησαν να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιολόγηση του Fitch μάς βλάπτει, διότι συνιστά μια ένδειξη απώλειας αξιοπιστίας», τόνισε ο υπουργός.
E.E.: Πολύ σοβαρή η κατάσταση στην Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή εκτίμησε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ε.Ε..
«Βεβαίως είμαστε ανήσυχοι», δήλωσε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, το θέμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου, «ωστόσο φαντάζομαι πως οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί κρατών, ανεπίσημα, θα συζητήσουν για το ζήτημα, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή», όπως υπογράμμισε.
«Είναι μία δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «είμαστε μία οικογένεια και προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1753592 .
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ