Καθησυχαστικά σχόλια για την ελληνική οικονομία

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 14:20

Αισιόδοξος όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δήλωσε βέβαιος πως δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, παρά τις διογκούμενες δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας και τις ανησυχίες των αγορών.

Καθησυχαστικοί αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορζ Σόρος, σε σημερινές δηλώσεις τους.

Όπως τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έντβαλντ Νοβότνι, οι σημερινές ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν θα προκαλέσουν διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Η αποχώρηση ή κάτι ανάλογο από την ευρωζώνη θα ήταν τελείως μη ρεαλιστικό για την Ελλάδα και επίσης δεν γίνεται», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Από την πλευρά του, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Ιβ Μερς, αν και χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και ότι θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Είναι σαφές ότι η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες... Νομίζω ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υποβάθμιση της αξιολόγηση της Ελλάδας είναι επίσης ένα σημάδι ανησυχίας», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου.

Παρατήρησε, άλλωστε, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «δείχνει τη σημασία που έχει για τις χώρες που βρίσκονται στη νομισματική ένωση να δείχνουν της απαραίτητη πειθαρχία, ώστε να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν τεθεί».

Αισιόδοξος όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε όμως και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δήλωσε βέβαιος πως δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, παρά τις διογκούμενες δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας και τις ανησυχίες των αγορών.

«Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να τακτοποιήσει τα του οίκου της αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ίδιο ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα