Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου προέδρου της ΔΕΗ

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 21:24

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο ορισμός του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια εκ μέρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζερβός δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής να δώσει έμφαση στην βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της επιχείρησης, αλλά και στην τεχνολογική της ανανέωση, με μια όσο το δυνατόν πιο γενναία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές.

Διευκρίνισε ακόμη πως το βασικό καύσιμο για τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα παραμείνει ο λιγνίτης, αλλά με αντικατάσταση δύο παλαιών λιγνιτικών σταθμών -αρχής γενομένης το 2011- και με σταδιακή αντικατάσταση των λιθανθράκων με ανανεώσιμες πηγές.

«Εκ των πραγμάτων, το ελληνικό σύστημα βασίζεται στον λιγνίτη - και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα. Θα πρέπει να πάμε βεβαίως σε άλλη κατεύθυνση και ο ρόλος μου θα είναι να το επιταχύνω, αλλά δεν θα γίνει επί των ημερών μου. Η ΔΕΗ πάντως, δεν θα προχωρήσει σε λιθανθρακικούς σταθμούς. Θα προσπαθήσω την αντικατάστασή τους με ΑΠΕ στο μέτρο του δυνατού. Ήδη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, υπάρχουν 2 δισ. για ΑΠΕ, για την πενταετία μέχρι το 2014» ανέφερε ο κ. Ζερβός.

«Η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή του 70% της ενέργειάς της από ΑΠΕ το 2020. Εμείς θα πάμε σταδιακά, χρησιμοποιώντας τον λιγνίτη ολοένα και λιγότερο, χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίνοντας επίσης έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όραμά μου είναι το 2050, να στηριζόμαστε για τον ηλεκτρισμό μονάχα σε ΑΠΕ, γιατί μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ύστερα από τα μεγάλα κέρδη της επιχείρησης το τελευταίο χρόνο, ο κ. Ζερβός υπενθύμισε πως «τα τιμολόγια είναι υπόθεση της κυβέρνησης», αλλά απέδωσε και τα κέρδη στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις επαρκείς βροχοπτώσεις.

«Θα έλεγα πως από 1/1/2010 θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή η ρήτρα καυσίμου. Η ρήτρα είναι ένας τρόπος, ώστε οι τιμές να είναι μειωμένες» ανέφερε.

Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή προεκλογική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων το 2010, η οποία και θα τηρηθεί. Έχουμε όμως από τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ευρώπη και χρειάζεται ορθολογικοποίησή τους. Θα συνεχίσουμε τη διαμόρφωσή τους με κοινωνική ευαισθησία, χωρίς να ριψοκινδυνεύουμε την παρουσία της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο».

Η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισε τέλος πως οι αποδοχές του νέου προέδρου θα είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πριμ, καθώς «σε περιόδους κρίσης θα πρέπει όλοι να επιμεριστούμε το κόστος».

«Δεν δέχθηκα αυτή τη δουλειά για τα λεφτά: Δεν διεκδικώ, ούτε έκανα καμία τέτοιου είδους διαπραγμάτευση», ανέφερε σχετικά ο κ. Ζερβός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα