«Σωσίβιο» του προϋπολογισμού οι φορολογικές εκκρεμότητες

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 10:13

ΟΛΕΣ οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, είτε αφορούν στο κεφάλαιο είτε φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στον «αγώνα» που δίνει για να αποφύγει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους επιστρατεύει όλα τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της προκειμένου να αντλήσει έσοδα και να δώσει μια «ανάσα» στις εισπράξεις του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι με τις κινήσεις αυτές σε πρώτη φάση θα αποφύγει τη λήψη νέων επώδυνων εισπρακτικών μέτρων, ενώ θα έχει το χρονικό περιθώριο να αναπροσαρμόσει την οικονομική πολιτική ανάλογα πάντα και με τις διεθνείς εξελίξεις.

Μπορεί βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα ελεγχθούν.

Εξάλλου οι «εκκρεμότητες» του παρελθόντος είναι από τις ελάχιστες «πηγές» εσόδων που έχει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζουν και κορυφαία στελέχη του, θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει πριν αναγκαστεί να προσφύγει σε αυξήσεις φόρων.

Η αρχή θα γίνει από τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους και για τις οποίες έχει ήδη δοθεί εντολή προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να τις «ξεσκονίσουν».

Συγκεκριμένα, με βάση τις οδηγίες που εστάλησαν στις εφορίες θα πρέπει να ανασυρθούν από τα συρτάρια τους όλες οι περιπτώσεις μη αποδοχής της φορολογητέας αξίας, που έχουν προσδιορίσει κατά τη μεταβίβαση ακινήτου, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, προκειμένου να μην παραγραφούν αλλά και για να βεβαιωθούν έγκαιρα οι αναλογούντες φόροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εκκρεμεί προς έλεγχο στις ΔΟΥ μεγάλος αριθμός δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων), υπολογίζονται μάλιστα σε περίπου 200.000 οι εκκρεμείς, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου λόγω μη έγκαιρης έκδοσης πράξης προσδιορισμού φόρου και βεβαίωσης των αναλογούντων φόρων.

Για το λόγο αυτόν και το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να φροντίσουν την έγκαιρη περαίωση των εν λόγω υποθέσεων, ούτως ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση αυτών στα έτη παραγραφής, γεγονός το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να μην ελεγχθούν κάποιες υποθέσεις και ως εκ τούτου το Δημόσιο να χάσει σημαντικά έσοδα.

Επισημαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία έχει συσσωρευτεί στα ράφια των ΔΟΥ υπέρογκος αριθμών εκκρεμών υποθέσεων κεφαλαίου, αφού δεκάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν αποδεχθεί την αξία των ακινήτων όπως την προσδιόρισαν οι προϊστάμενοι των εφοριών, έχουν όμως πληρώσει το φόρο με βάση τη δήλωση που υπέβαλαν και έτσι η υπόθεσή τους παραμένει ανοικτή μέχρι να διενεργηθεί ο έλεγχος.

Οι ΔΟΥ βέβαια λόγω φόρτου εργασίας, αλλά και αδυναμίας δεν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να ελέγξουν τις εν λόγω υποθέσεις και ως εκ τούτου οι φάκελοι παραμένουν ανοικτοί, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογούμενους και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές σε περιοχές που δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ενώ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν σε υποθέσεις ακινήτων που βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλης. Το γεγονός πάντως αυτό ήταν που οδήγησε πολλούς φορολογούμενους να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ για το ύψος της αξίας των ακινήτων.

Ανέλεγκτες

Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά και οι φορολογούμενοι που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την τριετία 2000-2002 καθώς και αυτοί που δεν περαίωσαν μέσω «αυτοελέγχου» τις χρήσεις 2003-2005 μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού και αναμένεται ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι που θα δώσουν μια «τονωτική ένεση» στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό πρόσθετο φόρο για να περαιώσουν τις εκκρεμότητές τους.

Στο μικροσκόπιο

Με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι παράγοντες του υπουργείου στο «στόχαστρο» μπαίνουν:

* Οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ θα ακολουθήσουν:

* Oι 320.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις (κυρίως ατομικές) με εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα έτη 2000-2002 (και με ετήσια έσοδα κάτω των 8,8 εκατ. ευρώ), οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν να καταβάλουν για τις παραπάνω χρήσεις τους πρόσθετους φόρους που προέκυπταν από τα «ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης» της ρύθμισης του Ν. 3259/2004. Επισημαίνεται ότι οι ανέλεγκτες χρήσεις της τριετίας 2000-2002 παραγράφονται στο τέλος του 2008.

* Οι επιτηδευματίες οι οποίοι δεν περαίωσαν μέσω του «αυτοελέγχου» τις χρήσεις 2003-2005, είτε από αδιαφορία είτε λόγω εξαίρεσής τους εκπρόθεσμες δηλώσεις, παραβάσεις ΚΒΣ κ.λπ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα