Επιστολή Κ. Καραμανλή στον Ζ. Μπαρόζο για το θέμα της ακρίβειας

Ζητεί την ένταξη του θέματος στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 16:42

Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την οποία ζητά τη συμπερίληψη του κρίσιμου ζητήματος της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου). Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής προτείνει επίσης τρεις άξονες μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά μεγάλων και παρατεταμένων κλυδωνισμών σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, τα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι πραγματικές διεθνείς τιμές των τροφίμων έχουν ανέλθει κατά 47,3% κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αυξήσεις των τιμών στα ορυκτά και το πετρέλαιο ανέρχονται σε 39,7% και 46,8% αντιστοίχως. Αυτοί οι εξωγενείς κλυδωνισμοί είναι κοινοί για όλες τις οικονομίες μας και θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των τιμών, την οικονομική μεγέθυνση και την πρόοδο στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η κοινωνική διάσταση αυτών των εξελίξεων είναι η πλέον πιεστική: οι αυξήσεις στις τιμές επηρεάζουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Καθώς οι τάσεις που τροφοδοτούν αυτές τις αυξήσεις των τιμών προβλέπεται να επιμείνουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Αρχηγοί των Κρατών και των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουμε ποια οφείλει να είναι η απάντησή μας, ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων στο επίπεδο ζωής των πολιτών μας.

Είναι σημαντικό οι πολιτικές που θα αναλάβουμε ως απάντηση να μην διαστρέφουν τις οικονομίες μας και να μην εκθέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, την σταθερότητα και την απασχόληση. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε μια απάντηση που θα συνδυάζει τρία στοιχεία:

Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ’ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Τρίτον, καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Ελπίζω πραγματικά ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα στοιχεία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα σύνολο προτάσεων και επιλογών πολιτικής από την Επιτροπή θα είναι απαραίτητο για μια τέτοια συζήτηση.

Οι πολίτες μας δικαίως προσδοκούν από εμάς να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω ότι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές που θα συνθέτουν μια τέτοια απάντηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα