Προβληματισμός στο Ecofin για τις τιμές τροφίμων, πετρελαίου

Τρίτη, 03 Ιουνίου 2008 15:30
UPD:15:33

«Μακροπρόθεσμο πρόβλημα» χαρακτήρισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου – κατά τη σημερινή σύνοδο του συμβουλίου του Ecofin – εκτιμώντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμόσει την οικονομία της για να το αντιμετωπίσει.

«Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι τα πράγματα είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης από ό,τι αρχικά θεωρείτο», δήλωσε ο προεδρεύων της σημερινής συνόδου, Σλοβένος υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπάγιουκ.

Ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών σε καύσιμα και είδη διατροφής με τις ελλείψεις εργατικών χεριών «είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μόνιμες πηγές υψηλότερου πληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν.

Όσον αφορά στην πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, διαφαίνεται συναίνεση στο ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καλπασμού των τιμών.

Αν και η σημερινή σύνοδος του Ecofin επρόκειτο να εξετάσει θέματα όπως οι προοπτικές εισόδου της Σλοβενίας στην Ευρωζώνη το 2009, η ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών και ο ΦΠΑ στις ασφάλειες, φαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων κυριαρχεί στις συζητήσεις, με τους Ευρωπαίους υπουργούς να συζητούν κατά πόσον οι χρηματοοικονομικές πολιτικές στην Ευρώπη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης.

«Η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στο πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματική η αγροτική πολιτική μας και πώς θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα μηνύματα που στέλνει η αγορά, καθώς και σε μια βαθύτερη εξέταση των προγραμμάτων βιοκαυσίμων», επισήμανε ο Μπάγιουκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα