Παράλληλα με τα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία των αγορών, πρέπει να προωθηθούν και μέτρα για την εισοδηματική στήριξη των φτωχότερων εισοδηματικά τάξεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διεθνούς πληθωρισμού, η κυβέρνηση θα εξετάσει και κάποια άλλα, πιο στοχευμένα μέτρα. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλογοσκούφης, θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και προέβη στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αυτά θα εγκριθεί έως το Σεπτέμβριο από το Ταμείο κατά της Φτώχειας.
Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η ίδρυση του παραπάνω Ταμείου έχει προβλεφθεί πολύ πριν ξεσπάσει η παρούσα κρίση του διεθνούς πληθωρισμού και προχωρά κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής.
Η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Ταμείο γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, γιατί έχουμε πολύ πιο επείγοντα προβλήματα με την επιτάχυνση του διεθνούς πληθωρισμού, τόνισε ο υπουργός.
Περίοδος μεγάλων αβεβαιοτήτων
«Το Ecofin και το Eurogroup λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο πολύ μεγάλων αβεβαιοτήτων και στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Διότι και η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις - και δεν εννοώ μόνο τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη σημαντική αύξηση των τιμών υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις, πρόσθεσε ο υπουργός:
- Nα ενταθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και για την καλύτερη λειτουργία των αγορών. Εδώ υπάρχουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις καταναλωτικές αγορές – των τροφίμων, των άλλων καταναλωτικών αγαθών, του πετρελαίου – αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα με τις αγορές των πρώτων υλών, όπου υπάρχει και ένα στοιχείο κερδοσκοπίας στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.
- Το δεύτερο ζήτημα που δημιουργείται αφορά στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κυρίως αυτούς που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. «Υπάρχει ζήτημα σε όλη την Ευρώπη. Αποφασίσαμε ότι το καλύτερο είναι να έχουμε παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και παρεμβάσεις εισοδηματικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών. Αλλά και αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε ορισμένα πλαίσια που θέτουν οι δημοσιονομικοί μας στόχοι. Διότι, δεν μπορούμε να έχουμε παρεκκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους για αυτό το λόγο. Και αυτό σημαίνει είτε αναδιάρθρωση δαπανών, προκειμένου να ενισχύσουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είτε χρησιμοποίηση τυχόν εσόδων, τα οποία υπερβαίνουν τις προβλέψεις μας».
- Η τρίτη σειρά πρωτοβουλιών - η οποία συζητήθηκε και την οποία πρότεινε και η Ελλάδα - είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει το βάρος της σε όλα τα διεθνή φόρα, στις συνεννοήσεις που κάνουμε με τους εμπορικούς εταίρους μας στον υπόλοιπο κόσμο. «Διότι, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά στην Ευρώπη. Και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν - είτε στις αγορές των τροφίμων, είτε στις αγορές του πετρελαίου για καλύτερη λειτουργία αυτών των αγορών των πρώτων υλών - θα πρέπει να είναι παρεμβάσεις με διεθνή χαρακτήρα. Και όσον αφορά τα θεμελιώδη, δηλαδή την αύξηση της παραγωγής και τη διαχείριση της ζήτησης, αλλά και όσον αφορά τις αγορές των πρώτων υλών», υπογράμμισε ο υπουργός.