Λαγκάρντ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διασώζουν πάντα «όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση»

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 12:08

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διασώζει πάντοτε «όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την ανακοίνωση για την προσεχή κήρυξη σε πτώχευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Lehman Brothers.

«Πρόκειται για την κατάρρευση ένα “κοσμήματος” της τραπεζικής βιομηχανίας , για ένα σοκ. Ταυτόχρονα αποτελεί ένδειξη μιας κάποιας ισορροπίας: το αμερικανικό δημόσιο δεν μπορεί πάντοτε να διασώζει όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση», τόνισε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίοι ετέθησαν την περασμένη εβδομάδα υπό την προστασία του δημοσίου.

Η Lehman ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κηρύξει πτώχευση εντός της ημέρας «προκειμένου να διασφαλίσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να μεγιστοποιήσει την αξία των μετοχών της».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου τω υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Νίκαια, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι «στις ευρωπαϊκές αγορές, οι κυβερνήτες των κεντρικών τραπεζών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , οι αρχές των χρηματιστηριακών αγορών και οι υπουργοί Οικονομικών είχαν διαβουλεύσεις αυτό το σαββατοκύριακο».

«Θέσαμε σε εφαρμογή μηχανισμούς που επιτρέπουν στις αγορές να μην αποσταθεροποιηθούν», επισήμανε η Λαγκάρντ, ενώ παραδέχτηκε ότι «η οικονομική κρίση και οι εκδηλώσεις της δεν έχουν τελειώσει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα