Μέτρα από Fed για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Σύσταση ταμείου 70 δισ. δολ. από 10 τράπεζες
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 12:21
UPD:14:59

Σε διεύρυνση των εγγυήσεων που αποδέχεται για δάνεια προς τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αποφάσισε να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Wall Street να ξεπεράσει τα προβλήματα από την πτώχευση της Lehman Brothers.

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε χθες πως ενισχύει το πρόγραμμα δανεισμού προς του dealers ομολόγων κατά 25 δισ. δολάρια, με το συνολικό του ύψος να ανέρχεται πλέον στα 200 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση της Fed ήρθε αργά χθες, λίγο μετά την είδηση της αποχώρησης των Barclays και Bank of America από τις διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Lehman.

Την ίδια στιγμή, 10 κορυφαίες διεθνείς τράπεζες αποφάσισαν να συστήσουν ταμείο ύψους 70 δισ. δολαρίων, από το οποίο θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάθε μία από τις τράπεζες δεσμεύθηκε να συνεισφέρει επτά δισ. δολάρια στο ανωτέρω ταμείο και θα μπορεί να λαμβάνει έως το 1/3 του ποσού του σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.

Οι 10 τράπεζες που προχωρούν στη σύσταση του ταμείου είναι οι αμερικανικές Bank of America Citibank, Goldman Sachs JPMorgan Chase, Merrill Lynch και Morgan Stanley η βρετανική Barclays η γερμανική Deutsche Bank και οι ελβετικές Credit Suisse και UBS.

Σημειώνεται ότι επιπλέον κεφάλαια ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αγορές. Ειδικότερα, η ΕΚΤ διοχέτευσε 30 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης για να αμβλύνει τις συνέπειες από την κήρυξη πτώχευσης της Lehman.

Η ζήτηση υπήρξε έντονη, καθώς 51 τραπεζικά ιδρύματα ζήτησαν πιστώσεις ύψους 90,27 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ταχείας επιχείρησης αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της EKT. Το μέσο επιτόκιο της επιχείρησης έφθασε το 4,39% και το χαμηλότερο αποδεκτό επιτόκιο ανήλθε στο 4,25%.

«Στις κατάλληλες δράσεις, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο» ανακοίνωσε πως θα προβεί και η Τράπεζα της Αγγλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα