Fortis: «Ένεση» ρευστότητας 11,2 δισ. ευρώ από Μπενελούξ

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 09:08
UPD:09:34
REUTERS/THIERRY ROGE

«Ένεση ρευστότητας» ύψους 11,2 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια) δέχθηκε ο βελγο-ολλανδικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην εταιρεία.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο Βέλγιο θα αποκτήσει το 49% της βελγικής μονάδας τραπεζικής της εταιρείας έναντι συνολικού ποσού 4,7 δισ. ευρώ, ενώ η Ολλανδία θα καταβάλει τέσσερα δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει αντίστοιχο ποσοστό στις ολλανδικές δραστηριότητες της Fortis.

Το Λουξεμβούργο θα εξαγοράσει το 49% των μονάδων της εταιρείας που βρίσκονται εντός της επικράτειάς του έναντι 2,5 δισ. ευρώ, σε μετατρέψιμα δάνεια.

Η Fortis αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση που διασώζεται εν μέσω των ισχυρών κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι οδήγησαν την αμερικανική Lehman Brothers σε πτώχευση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αναζήτηση «πακέτου διάσωσης».

Οι μετοχές του βελγο-ολλανδικού ομίλου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κατά 35%, λόγω των ανησυχιών για σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βόουτερ Μπος τόνισε πως η Fortis θα παραμείνει μία αξιόπιστη τράπεζα. «Νοιώθουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε λειτουργική μία τράπεζα σαν τη Fortis, η οποία βρίσκεται σε δυσκολίες σε τέτοιες συγκυρίες», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό της στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής της ABN Amro, το οποίο απέκτησε πέρυσι, στο πλαίσιο προσφοράς που είχε καταθέσει με τις Royal Bank of Scotland και Banco Santander για την εξαγορά του ολλανδικού ομίλου, ύψους 72 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα