ΕΚΤ: Προς ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 13:52

Τη χορήγηση πρόσθετων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη.

Η κίνηση αυτή ήταν απόρροια της μάχης που δίνουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες για διατήρηση της δραστηριότητας στις χρηματαγορές και τις πιστωτικές αγορές, καθώς οι εμπορικές τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία την άλλη εν μέσω της αναταραχής στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει τη Δευτέρα μια «ειδική» επιχείρηση αναχρηματοδότησης μέσω μιας τυπικής διαδικασίας δημοπρασίας, της δημοπρασίας μεταβλητού επιτοκίου. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο ποσό.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την Τρίτη και τα δάνεια θα έχουν ημερομηνία λήξης την 7η Νοεμβρίου. Οι προσφορές θα υποβάλλονται έως τις 7 π.μ. ώρα ανατολικής Ευρώπης.

Η παράταση της επιχείρησης θα εξεταστεί «οπωσδήποτε μετά τη λήξη του έτους», σύμφωνα με δήλωση των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

«Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι η βελτίωση των συνολικών επιπέδων ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «διοχετεύει ρευστότητα με στόχο την επίτευξη συνθηκών ισορροπίας, με τρόπο που συνάδει με το στόχο της διατήρησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στα επίπεδα του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς (bid rate) ύψους 4,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα