Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αισιοδοξία για έγκριση του σχεδίου διάσωσης
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 18:49
UPD:19:30

Ανοδο κοντά στο 3% σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω προσδοκιών ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει σήμερα το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/03/1571654.htm .

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 2,9% και τερμάτισε στις 1.088,65 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, υποχώρησε κατά 1,5%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των τραπεζών λαμβάνοντας ώθηση και από την είδηση περί συγχώνευσης Wells Fargo και Wachovia http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/03/1572010.htm .

H μετοχή της BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 11%, ενώ η Barclays και η Credit Suisse σημείωσαν άνοδο κατά 8,6% και 8,3% αντιστοίχως.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη.

Διάσκεψη ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι το Σάββατο

Έκτακτης σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Παρίσι με θέμα την οικονομική κρίση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στη G8, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο πρόεδρος της Eurogroup.

Σκοπός της διάσκεψης είναι η προπαρασκευή της προσεχούς συνάντησης της G8 για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες τελικά δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της γαλλικής πρότασης για τη διοχέτευση 300 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης κατά τα πρότυπα του αμερικανικού σχεδίου Πόλσον.

Σφοδρότερος επικριτής όλων ήταν η Γερμανία, η οποία δήλωσε απερίφραστα ότι το Βερολίνο «δεν στηρίζει το σχέδιο». Όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εκδώσει λευκή επιταγή για όλες τις τράπεζες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα