Γαλλία: Στόχος η ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 18:27

Την ανάγκη η Ευρώπη να βρει μια ενιαία απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση η οποία, όπως ανέφερε, κινδυνεύει να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο, υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εν όψει της έκτακτης συνόδου το Σάββατο στο Παρίσι.

«Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι χρειαζόμαστε αυτήν τη σύνοδο όταν ο κόσμος είναι στο χείλος της αβύσσου, εξαιτίας ενός ανεύθυνου συστήματος» σημείωσε ο κ. Φιγιόν, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος UMP. Όπως ανέφερε, «ο Νικολά Σαρκοζί θα επαναλάβει ότι ο μόνος τρόπος διεξόδου από την κρίση θα είναι συλλογικός. Θα προτείνει η Ευρώπη να κάνει το τραπεζικό της σύστημα ασφαλές, να ξεπαγώσει τις πιστώσεις και να συντονίσει την οικονομική και νομισματική της στρατηγική».

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εγγυήσεις πως «κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν θα υποχρεωθεί σε χρεοκοπία». «Το κράτος θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει το τραπεζικό μας σύστημα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μέλη του G8 (συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας) καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, τον επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση.

Η έκτακτη σύνοδος έχει προαναγγελθεί ως προκαταρκτική της επόμενης συνάντηση των ηγετών του G8 με αντικείμενο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα