Φυσικό αέριο: Φέτος βγαίνει η χρονιά, αλλά του χρόνου;

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 14:50
UPD:15:32
REUTERS/PHIL NOBLE

Η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με ένα τρόπο που θα στηρίζει την απεξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Βασικό στοιχεία σε αυτό είναι η αβεβαιότητα. 

Μέχρι στιγμής ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός σε συνδυασμό με την εξασφάλιση φορτίων LNG σημαίνει ότι οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες προτού καν οι Ευρωπαίοι ανοίξουν τη θέρμανση. Η Ευρώπη επομένως μπόρεσε να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου με τις προμήθειες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το επόμενο έτος θα είναι πιο δύσκολο να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες. Αυτές οι αποστολές δεν θα μπορούν να καλύψουν την Ευρώπη καθώς το έλλειμμα διευρύνεται, εξηγεί το BloombergNEF. 

Το πόσο γεμάτοι θα είναι οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης το επόμενο καλοκαίρι θα είναι άμεση συνέπεια της ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Ευρώπη από τις παγκόσμιες αγορές:

  • Η Αμερική στέλνει τώρα περίπου το 60% της προσφοράς της στην Ευρώπη, διπλάσιο από το μερίδιο του προηγούμενος έτους, όπως δήλωσε ο  Xi Nan της Rystad Energy. 
  • Τα αμερικανικά αποθέματα αποτελούν σήμερα το 40% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης.

Όμως αυτή η ποσότητα θα μπορέσει να αντισταθμίσει μόνο ένα μέρος του ελλείμματος από τη Ρωσία το επόμενο καλοκαίρι, τονίζει το BloombergNEF. Η ποσότητα του επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις χαμένες ρωσικές ροές προς την Ευρώπη μπορεί να μειωθεί στο 35% το επόμενο καλοκαίρι από 42% αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει. 

Προϋπόθεση να μην ανακάμψει η ασιατική ζήτηση

Φέτος η Ευρώπη κατάφερε να «κλέψει» αποστολές από τους κορυφαίους αγοραστές της Ασίας,  καθώς ανταλλάσσει τις προμήθειες μέσω αγωγών. Για να καλύψει τη ζήτηση στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει μια ελκυστική αγορά για τους πωλητές και να προσελκύσει περίπου το 70% των παγκόσμιων προμηθειών spot, κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση της παραγωγής LNG παραμένει περιορισμένη τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι οι περικοπές της προσφοράς από τη Ρωσία, που κάποτε ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθυστέρησε κάπως να έρθει- κατά την καλοκαιρινή εκστρατεία αποθήκευσης-, οι ελλείψεις θα είναι ακόμη πιο εμφανείς το επόμενο έτος. Αυτό θα ενισχύει τη ζήτηση για περισσότερο LNG. «Η προσφορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές και θα ρέει προς την premium αγορά, στην οποία η Ευρώπη θα παραμείνει εκτός και εάν ανακάμψει η ασιατική ζήτηση», σχολίασε ο Arun Toora το BloombergNEF.  «Ωστόσο, η ετήσια αύξηση δεν είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της ρωσικής προμήθειας μέσω αγωγών με λιγότερο από το ήμισυ αυτών των όγκων να καλύπτονται από αυξήσεις LNG».

Πόσο υπολογίζεται το έλλειμμα

Οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Όμως, με τον βασικό εφοδιασμό του αγωγού Nord Stream να έχει σταματήσει και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλήρους διακοπής λειτουργίας μέσω Ουκρανίας, το έλλειμμα από τη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Τα δύο προβλήματα 

  • Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα όριο στις προμήθειες των ΗΠΑ. Μια διακοπή στο έργο Freeport στο Τέξας σημαίνει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα αυξηθούν κατά λιγότερο από το αναμενόμενο 12% φέτος και θα αυξηθούν κατά παρόμοιο ρυθμό το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
  • Ένα άλλο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα πάει αυτό το LNG. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας και οι traders έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες εξαγωγές των ΗΠΑ και επίσης έχουν κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές αμερικανικές προμήθειες και μπορούν να τις στείλουν εκεί όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερη ποσότητα μπορεί να κατευθυνθεί προς την Κίνα εάν η χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid αυξήσει τη ζήτηση εκεί. Να σημειωθεί ότι:
  1. Περισσότερο από το 43% του καυσίμου μπορεί να πάει οπουδήποτε σύμφωνα με τα συμβόλαια, όπως δείχνει η βάση δεδομένων του BloombergNEF.
  2. Σε περίπτωση που η περιοχή εισάγει το 60% του spot LNG, τα ποσοστά πληρότητας στην αποθήκη θα μπορούσαν να φτάσουν λίγο κάτω από το 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ανέφερε το BloombergNEF στις μηνιαίες προοπτικές του. Φέτος, έχουν φθάσει στο 94% πληρότητας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι αγορές της Ευρώπης βοηθούν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κοντά στα μέγιστα επίπεδα και να περιορίσουν το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση προκαλεί επίσης ιστορικά υψηλές τιμές στην Αμερική, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα