Το ευρώ αξίζει ξανά λιγότερο από ένα δολάριο

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 15:18
UPD:15:26
REUTERS/KACPER PEMPEL

Το ευρώ αξίζει και πάλι λιγότερο από ένα δολάριο σήμερα,παρά τη νέα νομισματική σύσφιξη που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε  το μεσημέρι κατά 0,11% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 0,9953 δολάρια. Η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ΕΚΤ θα έπρεπε να λειτουργήσει ευνοϊκά για το ευρώ, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη οδηγεί σε επικρίσεις για την ΕΚΤ και τη νομισματική της πολιτική. Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων  στα επιτόκια της ΕΚΤ θα επιβραδυνθεί.

Αντίθετα, το δολάριο επωφελείται από τα καλά στοιχεία για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς ανακοινώθηκε αύξηση 2,6% σε ετήσις βάση, το τρίτο τρίμηνο. «  Οι επιδόσεις που πέτυχε η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκαν λίγο καλύτερες από ό,τι αναμενόταν από τους αναλυτές », λέει ο γάλλος οικονομολόγος Γκιγιόμ Ντεζάν, προσθέτοντας ότι φαίνεται να απομακρύνεται έστω και προσωρινσ´ η απειλή της ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον επόμενο χρόνο. «  Η αμερικανική οικονομία φαίνεται λίγο πιο ανθεκτική από την ευρωπαϊκή», προσθέτει ο Ντεζάν.

Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κεντρικούς τραπεζίτες της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) να συνεχίσουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη με νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ οι επενδυτές περίμεναν μέχρι τότε μια πιο προσεκτική στάση. Παρ’όλα αυτά, ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικός και στις ΗΠΑ-διαμορφώθηκε  στο 8,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των προϊόντων διατροφής, των εστιατορίων και των καταστημάτων συνολικά αυξήθηκαν κατά 11,2% από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι τιμές της βενζίνης είναι 18,8% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα