Η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με ένα τρόπο που θα στηρίζει την απεξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Βασικό στοιχεία σε αυτό είναι η αβεβαιότητα.
Η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με ένα τρόπο που θα στηρίζει την απεξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες και τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Βασικό στοιχεία σε αυτό είναι η αβεβαιότητα.
Μέχρι στιγμής ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός σε συνδυασμό με την εξασφάλιση φορτίων LNG σημαίνει ότι οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες προτού καν οι Ευρωπαίοι ανοίξουν τη θέρμανση. Η Ευρώπη επομένως μπόρεσε να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου με τις προμήθειες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το επόμενο έτος θα είναι πιο δύσκολο να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες. Αυτές οι αποστολές δεν θα μπορούν να καλύψουν την Ευρώπη καθώς το έλλειμμα διευρύνεται, εξηγεί το BloombergNEF.
Το πόσο γεμάτοι θα είναι οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης το επόμενο καλοκαίρι θα είναι άμεση συνέπεια της ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Ευρώπη από τις παγκόσμιες αγορές:
Όμως αυτή η ποσότητα θα μπορέσει να αντισταθμίσει μόνο ένα μέρος του ελλείμματος από τη Ρωσία το επόμενο καλοκαίρι, τονίζει το BloombergNEF. Η ποσότητα του επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις χαμένες ρωσικές ροές προς την Ευρώπη μπορεί να μειωθεί στο 35% το επόμενο καλοκαίρι από 42% αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει.
Φέτος η Ευρώπη κατάφερε να «κλέψει» αποστολές από τους κορυφαίους αγοραστές της Ασίας, καθώς ανταλλάσσει τις προμήθειες μέσω αγωγών. Για να καλύψει τη ζήτηση στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει μια ελκυστική αγορά για τους πωλητές και να προσελκύσει περίπου το 70% των παγκόσμιων προμηθειών spot, κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση της παραγωγής LNG παραμένει περιορισμένη τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένου ότι οι περικοπές της προσφοράς από τη Ρωσία, που κάποτε ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθυστέρησε κάπως να έρθει- κατά την καλοκαιρινή εκστρατεία αποθήκευσης-, οι ελλείψεις θα είναι ακόμη πιο εμφανείς το επόμενο έτος. Αυτό θα ενισχύει τη ζήτηση για περισσότερο LNG. «Η προσφορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές και θα ρέει προς την premium αγορά, στην οποία η Ευρώπη θα παραμείνει εκτός και εάν ανακάμψει η ασιατική ζήτηση», σχολίασε ο Arun Toora το BloombergNEF. «Ωστόσο, η ετήσια αύξηση δεν είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της ρωσικής προμήθειας μέσω αγωγών με λιγότερο από το ήμισυ αυτών των όγκων να καλύπτονται από αυξήσεις LNG».
Οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Όμως, με τον βασικό εφοδιασμό του αγωγού Nord Stream να έχει σταματήσει και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλήρους διακοπής λειτουργίας μέσω Ουκρανίας, το έλλειμμα από τη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. κυβικά μέτρα.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι αγορές της Ευρώπης βοηθούν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κοντά στα μέγιστα επίπεδα και να περιορίσουν το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα. Ωστόσο, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση προκαλεί επίσης ιστορικά υψηλές τιμές στην Αμερική, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.