Εκτακτη σύνοδος του Eurogroup την Κυριακή στο Παρίσι

Για τον καθορισμό κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης
Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 12:35
UPD:12:42

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι, προκειμένου «να προσδιοριστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», όπως ανακοινώθηκε χθες από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σημειώνεται ότι η γαλλική προεδρία και προσωπικά ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε δεχθεί αιτήματα από Ευρωπαίους ηγέτες για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουις Θαπατέρο, και τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, που επεξεργάζεται και θα θέσει στη διάθεση των κρατών - μελών στη Σύνοδο Κορυφής, θα βασίζεται στο βρετανικό σχέδιο, δηλαδή τα κράτη - μέλη θα προτείνουν στις τράπεζες, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, να συμμετάσχουν με ένα ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να συνάπτουν νέα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους με την εγγύηση του κάθε κράτους - μέλους.

Σε σημερινές δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι το Eurogroup θα εξετάσει μεταξύ, άλλων, τη μεγαλύτερη είσοδο των ευρωπαϊκών κρατών στο κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων εξετάζει, μεταξύ άλλων. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/11/1575791.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα