Σε «κοινό δρόμο» Παρίσι, Βερολίνο για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 18:52
UPD:18:57

Τη βούληση των χωρών τους για μια «συντονισμένη» ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, ¶γκελα Μέρκελ, σε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Ο Σαρκοζί, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, συγκάλεσε για αύριο στο Παρίσι έκτακτη σύνοδο των 15 χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καθορισθεί ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε αυτή αναμένεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, μολονότι η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.

Όπως επισήμανε ο Σαρκοζί, Γαλλία και Γερμανία αναλύουν από κοινού την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είναι «απόλυτα σύμφωνες» όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της. «Δεν υπάρχουν σκιές διαφωνίας, όσο μικρές και αν είναι, στα θέματα αυτά», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται «σε κοινό δρόμο για την εφαρμογή μιας συντονισμένης δράσης στην Ευρωζώνη», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζονται «τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος-μέλος».

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές αρχές, που απέρριπταν μέχρι τώρα κάθε διεθνές σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, υπαναχώρησαν από το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας το δρόμο για μια συντονισμένη δράση στην Ευρώπη.

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί συνατήθηκαν στο περιθώριο των εγκαινίων ενός μνημείου προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ στη γενέτειρα του Κολομπί λε ντεζ Εκλιζ, 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού, με αφορμή την 50η επέτειο από τη συνάντηση του ντε Γκολ με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Κόναρντ Αντενάουερ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα