Ετοιμο να στηρίξει τις πληγείσες από την κρίση χώρες το ΔΝΤ

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008 13:02
UPD:13:05

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι έτοιμο να θέσει «γρήγορα» στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση «σημαντικές πηγές», συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του ΔΝΤ κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Ουάσινγκτον.

Η ηγεσία του ταμείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που είναι «εξαιρετικά σημαντικό» είναι οι πλούσιες και αναδυόμενες χώρες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η νομισματική και χρηματοπιστωτική διεθνής επιτροπή (CFMI) επισήμανε ότι η χρησιμοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται με τον χαρακτήρα του επείγοντος έχει ως στόχο να καταστήσει εφικτή «τη διάθεση σημαντικών πηγών για να βοηθηθούν οι χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες».

Η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγνώρισε ότι πολλές από τις ανερχόμενες χώρες θα υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, παρόλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια πολιτικές εξυγίανσης της οικονομίας τους.

«Το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στα καύσιμα, θα προστεθεί στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αναδυόμενες χώρες για να διατηρήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τη φτώχεια. Γι΄ αυτούς τους λόγους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Ο διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος Καν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 185 μέλη του οργανισμού έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από την Ομάδα των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα