Στο Παρίσι στραμμένα τα βλέμματα

Προς αναζήτηση κοινού σχεδίου δράσης οι ευρωπαίοι ηγέτες
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008 16:12
UPD:18:50

Στο Παρίσι στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), προκειμένου «να προσδιοριστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Προσερχόμενη στο προεδρικό μέγαρο, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει «ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές και την ισχύ της Ευρωζώνης».

«Σκοπός της είναι να αποφασιστεί μια κοινή, συντονισμένη δράση για την Ευρωζώνη ώστε τις επόμενες ημέρες κάθε χώρα να μπορέσει να θέσει σε ισχύ μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τις αγορές και δεν θα διαφέρουν (μεταξύ των χωρών)», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να προλάβουν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά και πανευρωπαϊκά μέτρα για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές και την ανάκαμψη των χρηματαγορών.

Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παρίσι μετέβη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, προκειμένου να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μπράουν, την περασμένη εβδομάδα, για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού τομέα, εκτιμάται άλλωστε ότι θα είναι «οδηγός» στις προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια κοινή δράση.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε την υιοθέτηση ενός σχεδίου σωτηρίας των τραπεζών για όλη την Ευρώπη παρόμοιο με αυτό των 500 δισ. λιρών που σχεδιάζει να εφαρμόσει το Λονδίνο.

Χθες, εξάλλου, ο Νικολά Σαρκοζί και η ¶γκελα Μέρκελ, εξέφρασαν – έπειτα από συνάντηση που είχαν – τη βούληση των χωρών τους για μια «συντονισμένη» ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, ότι η πιθανότητα εφαρμογής της εγγύησης στις διατραπεζικές συναλλαγές στην Ευρωζώνη θα συζητηθεί «αναμφίβολα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε χθεσινές δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, η κ. Λαγκάρντ είχε αποκαλύψει ότι το Eurogroup θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη είσοδο των ευρωπαϊκών κρατών στο κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα