ΕΚΤ: Χρειάζεται χρόνος για να «ηρεμήσουν» οι αγορές

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 16:57
UPD:17:01

Θα χρειαστεί χρόνος έως ότου τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καταφέρουν να αποκακαστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές, δήλωσαν χθες μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, υπονοώντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα μείωση των επιτοκίων.

«Έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εβδομάδων», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τους ηγέτες της G7. «Είναι φυσιολογικό να υπάρξει μια διαδικασία ωρίμανσης», παρατήρησε.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ανατρέψουν την πιστωτική κρίση, παρά τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα και τις νέες «ενέσεις» ρευστότητας.

Χθες, οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να μειώσει εκ νέου το επιτόκιο του ευρώ, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ. της στις 6 Νοεμβρίου. Η τράπεζα μείωσε την Τετάρτη το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 3,75%, ενώ προσέφερε και απεριόριστη χρηματοδότηση στις τράπεζες στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ερκι Λιίκανεν, δήλωσε από την Ουάσινγκτον πως οι αγορές χρειάζεται να κατανοήσουν ότι τα μέτρα αυτά «χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα». Ο Κριστιάν Νουαγιέ, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, επισήμανε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι απαιτήσεις για νέες ενέργειες από την ΕΚΤ όταν δεν υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα