Φόβοι για ύφεση βυθίζουν τα χρηματιστήρια

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 19:08
UPD:21:46

Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστησαν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ευφορία των δύο προηγούμενων ημερών.

Η βουτιά των μετοχικών τιμών αποδίδεται στις ανησυχίες ότι οι απεγνωσμένες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων δεν θα σταθούν ικανές να αποτρέψουν την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 6,7% και διαμορφώθηκε στις 901,55 μονάδες.

Ο εν λόγω δείκτης είχε κλείσει τη Δευτέρα με κέρδη 10%, ενώ την Τρίτη σημείωσε άνοδο 3,1%. Από την αρχή του έτους καταγράφει συνολικές απώλειες 40%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.083,04 μονάδες (-7,08%), στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.381,07 μονάδες (-6,82%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.859,23 μονάδες (-6,54%).

Οι πιέσεις στις μετοχές ενισχύθηκαν ύστερα από την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που ενέτειναν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,2% το Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης Empire State Οκτωβρίου υποχώρησε στο -24,6, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι κλάδοι ορυχείων και ενέργειας ύστερα από τη σημαντική πτώση που σημείωσαν οι τιμές των μετάλλων και του «μαύρου χρυσού» αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού υποχώρησε σήμερα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών.

Οι μετοχές των εταιρειών Total και BP υποχώρησαν κατά 7,5% και 7,4% αντιστοίχως.

Στο χρηματιστήριο της Ρωσίας ανεστάλησαν προσωρινά οι συναλλαγές, μετά την πτώση κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες των δεικτών RTS και MICEX.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδος), o δείκτης Dow Jones σημείωνε πτώση πάνω από 5%, ενώ Nasdaq και S&P 500 κατέγραφαν απώλειες άνω του 6% http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577676.htm .

Με πτώση έκλεισαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια ύστερα από το ράλι ανόδου των δύο τελευταίων ημερών, ακολουθώντας την πτώση της Wall Street.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,26%, μετά τη θεαματική του άνοδο κατά 13% τις δύο προηγούμενες ημέρες, ενώ και στην Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, την Κίνα και την Ταϊβάν οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα πτωτικά.

Μπους: Μακροπρόθεσμα η οικονομία θα ανακάμψει

REUTERS

Παρ΄ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία μακροπρόθεσμα θα ανακάμψει http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577509.htm . «Πήραμε έκτακτα μέτρα, επειδή οι περιστάσεις είναι έκτακτες», δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο για την ενίσχυση με δισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία δεν θα αυξήσει υπέρμετρα το ρόλο της κυβέρνησης στην οικονομία.

Νέα ένεση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορήγησαν σήμερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το συνολικό ποσό των 254 δισ. δολαρίων, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές.

Η ΕΚΤ παρείχε δάνειο 170,9 δισ. δολαρίων με διάρκεια επτά ημερών και επιτόκιο 2,277%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η ελβετική κεντρική τράπεζα εκταμίευσαν 76,3 δισ. και 7,1 δισ. δολάρια ταυτόχρονα διάρκειας μίας εβδομάδας επίσης.

ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί προς τα κάτω για τη ζήτηση

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2009 ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ, επικαλούμενος τον αντίκτυπο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, το καρτέλ «ψαλίδισε» τις εκτιμήσεις του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 800.000 βαρέλια την ημέρα.

«Το 2009, οι προοπτικές χαμηλότερης ανάπτυξης αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του. «Γι’ αυτό το λόγο», προσθέτει, «η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του έτους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα