Τη θέσπιση νέων χρηματοοικονομικών δομών σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Kορυφής στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η άποψη να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος Κορυφής, σε διεθνές επίπεδο, για το θέμα της οικονομίας είναι κοινώς αποδεκτή.
Σημείωσε ακόμη ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί πριν το τέλος του χρόνου και πως σε αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν εκτός από τις χώρες του G8 και οι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα,η Ινδία,η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.
Ανέφερε ακόμη πως αυτή η διεθνής διάσκεψη θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνιών στα θέματα του διεθνούς εμπορίου. «Ολα τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι ο προστατευτισμός στην οικονομία είναι αναχρονιστικός και κάθε άλλο παρά βοηθάει την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι απαραίτητο, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι «27» να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ευρώπη.
Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι χώρες αυτές (και ιδιαίτερα η Ουγγαρία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα) θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.
Γνωστοποίησε ακόμη πως θα παρουσιάσει στους 27 ένα «χαρτί» με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες, κατά την άποψή του, είναι αναγκαίες προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία, έως το τέλος του έτους, ενός «διεθνούς εποπτικού κολεγίου», το οποίο θα επιτηρεί τους 30 μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Ο Μπράουν κατέληξε λέγοντας ότι οι πολίτες θα καθησυχαστούν μόνο όταν βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις του βρίσκονται σε ασφαλείς οργανισμούς, γι' αυτό οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ