Αρχισε η σύνοδος κορυφής

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 18:35
REUTERS

Με βασικό θέμα τη χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, την ώρα που συνεχίζεται η νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια παρά τα διάφορα σχέδια σωτηρίας που αποφασίστηκαν.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να μείνουν ενωμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για παγκόσμιους κανονισμούς στη χρηματοπιστωτική αγορά, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577375.htm .

Πιστεύω ότι το στάδιο ένα ήταν η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η δημιουργία ρευστότητας, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και η προσπάθεια προώθησης του μεσοπρόθεσμου δανεισμού», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

«Πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει στο στάδιο δύο», συνέχισε, εξηγώντας πως αυτό αφορά στη διασφάλιση ότι οι κανόνες του συστήματος εξασφαλίζουν διαφάνεια και επιτήρηση σε τομείς που κάτι τέτοιο πλέον θεωρείται απαραίτητο.

«Και έχουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του ότι «το ΔΝΤ πρέπει να ανασχηματιστεί για τον σύγχρονο χρηματοοικονομικό κόσμο», ενώ ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα περί περιβαλλοντολογικών αλλαγών δεν θα εγκαταλειφθεί, καθώς «αποτελεί μέρος της λύσης».

Κύριος στόχος της συνόδου είναι η έγκριση, από τους 27, του σχεδίου μαζικής βοήθειας προς τις τράπεζες που συμφωνήθηκε από τη Eurogroupe την περασμένη Κυριακή, στο Παρίσι. Ο προεδρεύων της Ε.Ε. Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάμψει τις αντιρρήσεις των Τσέχων, που λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος είναι αντίθετοι στις κρατικές παρεμβάσεις, τη στιγμή που η συμφωνία της Eurogroupe προβλέπει μερικές κρατικοποιήσεις τραπεζών και δημόσιες εγγυήσεις για τα δάνειά τους.

Ο στόχος του εναρμονισμού των λογιστικών κανονισμών, που θα διευκολύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν συντονισμένα, αναμένεται ότι θα απασχολήσει τη σύνοδο κατά την αυριανή ημέρα.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν έως τώρα στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν ποσό που πλησιάζει τα 2 τρισ. δολ. και ότι αυτά συνέβαλαν σημαντικά -και πάντως σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το αμερικανικό σχέδιο Πόλσον- στην σχετική εξομάλυνση του κλίματος στις αγορές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και το πακέτο νόμων με θέμα την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.

¶λλο θέμα που θα εξεταστεί είναι το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, που θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής πολιτικής στον τομέα αυτό.

Η προσπάθεια αναβίωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας μάλλον θα μπει σε δεύτερο πλάνο έως το Δεκέμβριο, ενώ οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία αναβλήθηκαν, εν μέσω ανησυχιών για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Γεωργία. Οι απόψεις για το πότε θα πρέπει αυτές οι συνομιλίες να συνεχιστούν διίστανται.

Την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θα εξετάσουν εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Τζ. Μπους είχε ήδη συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα με ηγέτες από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα