Σύνοδος ΕΕ - Κύριος στόχος η έγκριση του σχεδίου του Eurogroup από τους «27»

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 22:18
UPD:22:37

Η πρόταση των χωρών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης βρίσκει, σε γενικές γραμμές, σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Αναγνώρισε ωστόσο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ακόμη ότι ζητούμενο είναι να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των πολιτών, προώθηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο υπουργός οικονομίας ανέφερε επίσης ότι στη Σύνοδο συζητείται η πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν σχετικά με την αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία των τραπεζικών συστημάτων και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση αυτή.

Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν θα αλλάξει, καθώς το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει ότι σε «εξαιρετικές περιστάσεις» όπως οι σημερινές θα υπάρχει «ευελιξία».

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να μείνουν ενωμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για παγκόσμιους κανονισμούς στη χρηματοπιστωτική αγορά, επισήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577375.htm .

Πιστεύω ότι το στάδιο ένα ήταν η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η δημιουργία ρευστότητας, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και η προσπάθεια προώθησης του μεσοπρόθεσμου δανεισμού», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

«Πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει στο στάδιο δύο», συνέχισε, εξηγώντας πως αυτό αφορά στη διασφάλιση ότι οι κανόνες του συστήματος εξασφαλίζουν διαφάνεια και επιτήρηση σε τομείς που κάτι τέτοιο πλέον θεωρείται απαραίτητο.

«Και έχουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη θέσπισης νέων χρηματοοικονομικών δομών σε παγκόσμιο επίπεδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577566.htm .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν απόψε οι G8 τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης μιας συνόδου μαζί με άλλα κράτη όπου θα τεθεί επί τάπητος η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/15/1577645.htm .

Βασικός στόχος της συνόδου είναι η έγκριση, από τους 27, του σχεδίου μαζικής βοήθειας προς τις τράπεζες που συμφωνήθηκε από το Eurogroup την περασμένη Κυριακή, στο Παρίσι. Ο προεδρεύων της Ε.Ε. Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάμψει τις αντιρρήσεις των Τσέχων, που λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος είναι αντίθετοι στις κρατικές παρεμβάσεις, τη στιγμή που η συμφωνία της Eurogroupe προβλέπει μερικές κρατικοποιήσεις τραπεζών και δημόσιες εγγυήσεις για τα δάνειά τους.

Ο στόχος του εναρμονισμού των λογιστικών κανονισμών, που θα διευκολύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν συντονισμένα, αναμένεται ότι θα απασχολήσει τη σύνοδο κατά την αυριανή ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα