Νέο κύμα φυγής

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 00:01

Εξαιρετικά σύντομες απεδείχθησαν οι τάσεις ανάκαμψης στις αγορές, μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών. Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, οι πωλητές ανέκτησαν και πάλι τον πρώτο λόγο στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με στοιχεία, που αποκαλύπτουν σημαντική εξασθένηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και αντιστοιχεί στα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας. Η είδηση ότι το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2005 επισκίασε ακόμη και την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου από κολοσσούς όπως η Coca-Cola και η Intel.

Στη Γηραιά Ήπειρο, το διήμερο ανοδικό σερί, διαδέχθηκε μία συνεδρίαση μαζικών ρευστοποιήσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 6,5% στις 903,67 μονάδες. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα παρουσιάζει απώλειες περίπου 40%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, με την Αnglo American να κάνει βουτιά 21% και τη Rio Tinto να υποχωρεί 17%. O επιμέρους δείκτης DJ Stoxx basic resources βυθίστηκε στο -16%. ¶νοδο είχαμε ωστόσο στο Τόκιο, με τον Nikkei να διευρύνει τα εντυπωσιακά κέρδη της Τρίτης κατά 1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα