Βούλιαξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 19:07

Νέους ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστησαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Αιτία, οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης η οποία βρίσκεται προ των πυλών, εάν δεν έχει ήδη αρχίσει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 5,5% και διαμορφώθηκε στις 853,81 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 5,7%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX απώλεσε 4,9%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 5,9%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών με τους τίτλους των HSBC και Santander να υποχωρούν κατά 4% και 6,5% αντιστοίχως.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του μαύρου χρυσού.

O Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει τελικά νωρίτερα την έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών του, με αντικείμενο τις επιπτώσεις από την παγκόσμια κρίση στις αγορές πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του οργανισμού στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, μετά από διαβουλεύσεις με άλλους υπουργούς (των κρατών μελών), αποφάσισε την πραγματοποίηση της έκτακτης συνόδου στις 24 Οκτωβρίου αντί στις 18 Νοεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στα χρηματιστήρια της Μόσχας, ο δείκτης RTS σημείωσε πτώση 9,52% και έκλεισε στις 713,90 μονάδες, ενώ ο Micex υποχώρησε κατά 9,11%, στις 626,85 μονάδες.

Το πρωί οι συναλλαγές και στα δυο χρηματιστήρια διεκόπησαν επί περίπου μία ώρα λόγω της σημαντικής πτώσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι κυριότεροι δείκτες σημείωναν νωρίτερα απώλειες μεταξύ 1% και 2%.

Βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ

Εντονες ανησυχίες προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε τον Σεπτέμβριο πτώση 2,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 1974.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, απέδωσε την αρνητική εξέλιξη στους κυκλώνες Γκούσταβ και Αϊκ, που έπληξαν το νότιο τμήμα των ΗΠΑ, από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα του προηγουμένου μηνός. Επίσης, στην απεργία στην Boeing.

Πόλσον: Δύσκολο το επόμενο δίμηνο

Το σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος χτυπά στην καρδιά της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσει ένα δύσκολο δίμηνο για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η αγορά των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού θα αυξήσει τη διαφάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά το σχέδιο διοχέτευσης κεφαλαίων στις τράπεζες, εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά.

Δηλώνει ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι τράπεζες δεν πείθονται εύκολα να προβούν σε μεταξύ τους δανεισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα