Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισείει την προσοχή στον κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές «πολύτιμων ιταλικών εταιρειών με αποτιμήσεις σήμερα που δεν αντανακλούν την πραγματική τους αξία», παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα Financial Times στη στήλη Lex.
Αφορμή ήταν η ελεύθερη πτώση κολοσσών της χώρας όπως η Fiat, της οποίας η αγοραία αξία από 22 δισ. ευρώ στην αρχή του έτους έπεσε στα 8,8 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της Telecom Italia από 38 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 14 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η κατακόρυφη αυτή πτώση αξιών ανασύρει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η έλλειψη κοινού κανονιστικού πλαισίου. Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ, δεν ισχύει ενιαίος κώδικας εξαγορών. Οι κανόνες που εφαρμόζονται στην Ιταλία τυγχάνει να είναι αυστηροί: Εν όψει επιθετικής εξαγοράς, το δ.σ. της εταιρείας δεν έχει δικαίωμα να λάβει αμυντικά μέτρα όπως είναι η αύξηση κεφαλαίου και η αγορά ή πώληση στοιχείων ενεργητικού χωρίς την προηγούμενη έγκριση των μετόχων.
Αυτά ίσχυαν μέχρι τώρα. Η Ιταλία θέτει σε εφαρμογή ενός νέου νομοθετήματος για τροποποίηση του αποκαλούμενου «παθητικού κανόνα», το οποίο εκχωρεί στα δ.σ. τις αρμοδιότητες να αντιμετωπίζουν τον αυξημένο κίνδυνο των εξαγορών.
Ο κ. Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «πετρελαιοπαραγωγές χώρες». Αλλά τα ξένα κεφάλαια δεν προχωρούν ποτέ σε επιθετική εξαγορά. Συνήθως πρόκειται για παθητικούς επενδυτές και, παρά τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους ορίζοντα, ο ενθουσιασμός τους έχει μετριαστεί σημαντικά μετά τις απώλειες που έχουν υποστεί έως σήμερα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι o οικονομικός πατριωτισμός που ζει και βασιλεύει στην Ευρώπη. Ο κ. Μπερλουσκόνι εξέφρασε μια ανησυχία που δεν απευθύνεται μόνο στους Ιταλούς πολιτικούς. Το ότι οι κυβερνήσεις παίζουν πλέον σημαντικότερο ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν τον υπερπροστατευτισμό να τους κυριεύσει.
Πηγή: Financial Times