Ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2009 προβλέπει το ΔΝΤ για τη Λατινική Αμερική

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 20:55

Οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα μπορέσουν να παρουσιάσουν όλο το ερχόμενο έτος ανάπτυξη με ποσοστό γύρω στο 3%, όμως ταυτοχρόνως θα αντιμετωπίσουν και την απειλή της μείωσης τιμής των πρώτων υλών τους, επισημάνθηκε σήμερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Θα κυμαίνεται πέριξ του 3% το ποσοστό ανάπτυξης των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής του χρόνου, ρυθμός ανάπτυξης άλλωστε γειτονικός με αυτόν των αναδυομένων οικονομιών στο ίδιο χρονικό διάστημα» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Τονίζεται επίσης ότι πρόκειται μέσα στο 2009 «να αποδώσουν» οι πολιτικές «δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε μακροπρόθεσμη βάση» (...) «που υιοθέτησαν, από χρόνια, λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις». Όμως, η περιοχή αυτή του πλανήτη μας δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τούτο από την σκοπιά της "συνοδού" διαγραφόμενης πτώσης των πρώτων υλών, προστίθεται από το ΔΝΤ, από το οποίο υπενθυμίζεται ότι οι καλές τιμές για τις παραγόμενες πρώτες ύλες ασφαλώς και "υπήρξαν μοχλός ανάπτυξης" για τις οικονομίες τους κατά τα τελευταία λίγα έτη.

Στον αντίποδα, πάλι, από την αναμενόμενη πτώση της τιμής βασικών τροφίμων, αλλά και των καυσίμων, θα δημιουργηθεί ένα "θετικό οικονομικό περιβάλλον" για τις λατινοαμερικανικές οικονομίες, που θα υποβοηθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τους, αναφέρεται επίσης από το ΔΝΤ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα