Κρίση στις αναδυόμενες

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 00:01

Καταποντίστηκαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για παγκόσμια ύφεση με τις αναδυόμενες αγορές να ακολουθούν ελεύθερη πτώση, καθώς η Αργεντινή φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα στάσης πληρωμής χρέους για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία και η Ουγγαρία προχώρησε σε μαζική μείωση των επιτοκίων της για να στηρίξει το καταρρακωμένο νόμισμα της χώρας την ίδια ώρα που αναζητά βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ με τη μορφή πιστωτικής κρίσης φαίνεται τώρα να μεταφέρεται από επιχειρήσεις σε οικονομίες και να εξελίσσεται σε κρίση αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να συμμετέχουν σε δεύτερο γύρο μαζικών ρευστοποιήσεων, οδηγώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και Ασία σε απώλειες της τάξης του 5%.

Η αγωνία για την ύφεση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις αναδυόμενες πυροδότησαν κάθετη πτώση στη Wall Street. Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν 5,4% με την πτώση να υποκινείται κυρίως από τις τράπεζες και τον ενεργειακό κλάδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να καταγράφει από τις αρχές Οκτωβρίου έως τώρα απώλειες 18% και να οδεύει προς το χειρότερο μήνα όλων των εποχών.

Ο δείκτης βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών DJ Stoxx παρουσίασε τη χειρότερη απόδοση κλάδου στην περιοχή, βουλιάζοντας 9% από τη στιγμή που οι τιμές χαλκού και αλουμινίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα