Συμφωνία για τα μέτρα στήριξης των τραπεζών

Εντάσσονται όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εκτός από Emporiki και Marfin
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 10:58
UPD:11:21

Την ένταξη του συνόλου -πλην δύο- των εμπορικών τραπεζών στο πακέτο των μέτρων στήριξης, συμφώνησαν σε σύσκεψη που είχαν αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Εκτός των μέτρων στήριξης θα είναι μόνο η Marfin και η Emporiki Βank http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/23/1580982.htm . Η πρώτη έχει δηλώσει με προχθεσινή ανακοίνωσή της ότι δεν προτίθεται να κάνει χρήση των μέτρων, ενώ η Emporiki Bank θα ενταχθεί στα αντίστοιχα μέτρα στήριξης της γαλλικής κυβέρνησης, αφού την πλειοψηφία των μετοχών της κατέχει η Credit Agricole.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν προθεσμία να δηλώσουν επίσημα ότι θα κάνουν χρήση του «πακέτου στήριξης» μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ, αν κάποια από αυτές το επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί και πριν από το τέλος του 2008. Ολες οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ενταχθούν σε νόμο - πλαίσιο, ο οποίος θα κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομίας. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι τα επιμέρους τεχνικά θέματα θα ρυθμίζονται με ειδικές υπουργικές αποφάσεις. Τα μέτρα για τη στήριξη των εμπορικών τραπεζών προβλέπουν κρατική αρωγή τριών σταδίων, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ ως εξής:

- Την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέχρι 15 δισ. ευρώ.

- Την έκδοση ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με διάθεσή τους στα πιστωτικά ιδρύματα ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ.

- Την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ.

Οι ενέσεις ρευστότητας θα αντικρίζονται από ανάλογες εγγυήσεις εκ μέρους των τραπεζών και η χορήγησή τους προϋποθέτει την είσπραξη προμήθειας εκ μέρους του Δημοσίου. Πηγές από το ΥΠΟΙΟ τόνιζαν ότι οι εγγυήσεις θα μοιραστούν ανάλογα με το μερίδιο αγοράς της κάθε τράπεζας. Παρόντες κατά τη χθεσινή σύσκεψη, εκ μέρους της ΕΕΤ, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Αντώνης Κροντηράς, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρης Μηλιάκος, και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Την άμεση χρήση των μέτρων θωράκισης του τραπεζικού συστήματος «δείχνει» στις τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα επιβάλει τη δημιουργία ισχυρότερων κεφαλαιακών «μαξιλαριών». Η ΤτΕ αναμένεται να ορίσει εξατομικευμένους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων ανά τράπεζα, τους οποίους θα κληθούν να φθάσουν αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους.

Οσον αφορά τη χρήση των εγγυήσεων για ρευστότητα, το κριτήριο θα είναι αντικειμενικό και, συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς. Μιλώντας στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, προέβλεψε ότι τελικώς όλες οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις ευχέρειες του πακέτου μέτρων. Οι τράπεζες του Ομίλου Marfin πάντως (Marfin Popular Bank, Marfin Egnatia Bank και η Eπενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας οποιασδήποτε μορφής.

Υπό τις παρούσες συνθήκες στη διατραπεζική και τις αγορές κεφαλαίων, οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω του πακέτου μέτρων που έχει ανακοινωθεί. Η ΤτΕ θα επιβάλει νέους αυξημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για το Tier I, διαφορετικούς ανά τράπεζα. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα εποπτικά κεφάλαια, τουλάχιστον στο επίπεδο του Ιουνίου, το οποίο είναι ικανοποιητικό αλλά δυναμικά, με ορίζοντα το τέλους του 2009, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η μείωση κεφαλαίων, εξαιτίας της υποτίμησης στοιχείων του ενεργητικού, και η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, που οδηγεί σε αύξηση του πιστωτικού κινδύνου και των επισφαλειών, ενισχύουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως καταδεικνύουν τα stress tests που πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα.

Παραδοχές, που φαίνονταν ως πρόσφατα ακραίες, αναδεικνύονται ως πιθανές, καθώς, για παράδειγμα, οι εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, όπου υπάρχει έκθεση των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι ορατές. Μέλημα της κεντρικής τράπεζας, όπως και της κυβέρνησης, είναι να μην «παγώσει» η οικονομία, κάτι που μπορεί να γίνει, εάν οι τράπεζες κλείσουν τους κρουνούς χρηματοδότησης. Ο στόχος είναι, για το 2009, ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης να διαμορφωθεί στο 10% περίπου.

Η κατανομή των παροχών, που περιλαμβάνει το πακέτο, θα γίνει για μεν την κεφαλαιακή ενίσχυση ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε τράπεζα, προκειμένου να φθάσει το δείκτη για τα Tier I κεφάλαια και για τις εγγυήσεις για ρευστότητα, με βάση το μερίδιο αγοράς. Πρόκειται για το σταθμισμένο μέσο όρο ενεργητικού, καταθέσεων και χορηγήσεων, τον οποίο έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, καθορίσει οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας.

Αναγκαίο

Μιλώντας προχθές στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι το πακέτο μέτρων ήταν αναγκαίο για να προσφέρει τη ρευστότητα που οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν στα παραδοσιακά κανάλια και θα απορροφηθεί.

Πρόσθεσε δε ότι, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πιστωτικές αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο και τόνισε ότι υπάρχει κόστος στα μέτρα, καθώς έχουν τη λογική ποινής.

Σε ερώτηση βουλευτών για τις συνθήκες ρευστότητας, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι είναι καθαρός δανειστής και ότι έχει στραφεί στο ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας, συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες πράξεις αναχρηματοδότησης. Λίγο αργότερα, ο CFO της Εθνικής, Ανθιμος Θωμόπουλος, διευκρίνισε στο Reuters ότι η Εθνική συμμετέχει σε εβδομαδιαίες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει το λεγόμενο discount window.

Στην Κύπρο

Η Κύπρος δεν χρειάζεται κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία του τραπεζικού τομέα της χώρας είναι πολύ ισχυρά, δήλωσε επίσης στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας, Χαρίλαος Σταυράκης, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την υπόσχεση της να βοηθήσει οποιαδήποτε τράπεζα στο ιδιαίτερα θεωρητικό και απίθανο, όπως είπε, ενδεχόμενο κάποιο τραπεζικό ίδρυμα να αντιμετωπίσει δυσκολίες.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα