Ο ΣΕΛΠΕ για τα μέτρα στήριξης των τραπεζών

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:20

Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι ύψους 100.000 ευρώ όλων των καταθετών φυσικών ή νομικών προσώπων, μόνο για τα τραπεζικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΕΛΠΕ αναφορικά με τα πρόσφατα μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην οποία χαρακτηρίζει αυτονόητη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή επιτρόπου του Δημοσίου στα ΔΣ των ενισχυόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων. Εξίσου επιβεβλημένη και αυτονόητη, τονίζει, είναι επιβολή πλαφόν ύψους 300.000 ευρώ στο σύνολο των πάσης φύσεως αμοιβών των στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή εκ μέρους της κυβέρνησης προμήθειας ύψους 1% επί των παρεχομένων εγγυήσεων, ο ΣΕΛΠΕ θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά υψηλή, όταν -όπως αναφέρει- σε χώρες ευρωπαϊκές όπως η Αγγλία, η αντίστοιχη προμήθεια δεν υπερβαίνει το 0,8%, εν μέσω πιθανού κινδύνου επερχόμενης έντονης ύφεσης της ελληνικής Οικονομίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2009.

Μάλιστα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποποιηθεί την ταμειακή και να επιλέξει την αναπτυξιακή λογική των μέτρων, μειώνοντας άμεσα την προμήθεια παροχής εγγυήσεων προς τις Τράπεζες σε ποσοστά κατώτερα του 0,5%, έτσι ώστε το κόστος τραπεζικού δανεισμού που θα επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα