Αμεση εφαρμογή των μέτρων για τις τράπεζες ζητεί ο ΣΕΒ

Eπιστολή Δ. Δασκαλόπουλου στον Γ. Αλογοσκούφη
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:44

Η υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς η αγορά παρουσιάζει ήδη σημαντικές ενδείξεις κόπωσης, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο ΣΕΒ θεωρεί πως το μέγιστο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, να ψηφιστούν από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή, δεν θα πρέπει να υπερβεί τις 10-12 ημέρες.

O πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητη την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών που θα επιβλέψουν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα την υλοποίηση των μέτρων.

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας», όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην επιστολή του, «είναι απαραίτητο να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις όπου το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να παρακρατήσει τα κεφάλαια αυτά για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί η παροχή των διευκολύνσεων με τα επίπεδα χρηματοδότησης της παραγωγικής οικονομίας».

Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και προμηνύεται μακρά και επισημαίνει ότι ορθώς η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος από τους συστημικούς κινδύνους και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των καταθετών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η επαναλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων, κυρίως προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα