Εγγυήσεις ζητεί η ΟΤΟΕ

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 11:00

Εγγυήσεις από τις τράπεζες και το κράτος ζητεί η ΟΤΟΕ στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Η ΟΤΟΕ εν όψει νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση των τραπεζών στην Ελλάδα με 28 δισ. ευρώ, θεωρεί αναγκαίο να θεσπισθούν ασφαλιστικές δικλίδες που θα διασφαλίζουν τους σκοπούς που επιβάλουν την ενέργεια και ταυτόχρονα θα θέτουν νέους όρους και κανόνες στη λειτουργία των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος.

Ειδικότερα η ΟΤΟΕ προτείνει:

- Συμμετοχή του κράτους στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών που θα ενισχυθούν με αγορά κανονικών μετοχών μέσα από αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και εκπροσώπηση του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

- Διασφάλιση της απασχόλησης και των όρων εργασίας σε κάθε περίπτωση (είτε οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών από το κράτος είτε εν όψει αναδιαρθρώσεων με συγχωνεύσεις και εξαγορές), στα πλαίσια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, χωρίς άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

- Θεσμοθέτηση νέων αρχών και κανόνων λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια υγιούς ανάπτυξης της οικονομίας που θα θέτουν όρια στο ρίσκο των επιχειρηματικών επιλογών, οι οποίες δεν πρέπει να κυριαρχούνται από το κριτήριο της μεγιστοποίησης των κερδών.

- Πλαίσιο κανόνων διαμόρφωσης των επιτοκίων δανεισμού, χωρίς «παραπλανητικούς όρους και ψιλά γράμματα» που θα διευκολύνουν και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν το δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την ομαλή και με διαφάνεια λειτουργία της οικονομίας που θα επιβλέπονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

- Ενίσχυση ελέγχου της λειτουργίας των τραπεζών και μεταφορά του μέρους της ουσιαστικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα