Στο πυρ το εξώτερον στέλνει το Κογκρέσο τους οίκους αξιολόγησης

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:30
UPD:14:47

Το σύστημα πιστωτικής αξιολόγησης των σύνθετων παραγώγων ενυπόθηκων δανείων θεωρήθηκε «απάτη» και κατηγορήθηκε ότι οδήγησε σε ένα έκτρωμα –δημιούργημα των ανώτατων στελεχών των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφέρει η εφημερίδα "The Independent".

Πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ «έσυραν» τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων οίκων σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κογκρέσου αναφορικά με τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Απήγγειλαν κατηγορίες στα κορυφαία στελέχη ότι βρίσκονταν στον τιμόνι ενός διεφθαρμένου και πιθανότατα δόλιου συστήματος.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων ειδική επιτροπή αποκάλυψε ηλεκτρονικά και άμεσα μηνύματα με τα οποία ανώτατα στελέχη των οίκων Standard & Poor's, Moody's και Fitch προειδοποιούσαν τις εταιρείες τους ότι «οδεύουν προς τον πάτο» διακυβεύοντας την αξιοπιστία των προτύπων αξιολόγησης. Οι οίκοι λάμβαναν αμοιβή από τους εκδότες των παραγώγων με αποτέλεσμα να υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων, την οποία η Τζάκι Σπίερ, μέλος της επιτροπής, αποκάλεσε «ανατριχιαστικό ορισμό της διαφθοράς».

Με την υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ χαρακτηρίστηκαν παράγωγα ενυπόθηκων δανείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι περιείχαν «τοξικά» δάνεια μειωμένων εξασφαλίσεων που στη συνέχεια χρεοκόπησαν. Οι συνεπαγόμενες ζημίες, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια, μόλυναν όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβαρύνοντας, εντός των άλλων, τους επενδυτές που έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στις κρίσεις των εν λόγω οίκων, θεωρώντας ότι η επένδυσή τους ήταν το ίδιο ασφαλής με τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ.

Τα διευθυντικά στελέχη των τριών οίκων αξιολόγησης υποστήριξαν ενώπιον των νομοθετών ότι τα συγκεκριμένα παράγωγα ήταν ασφαλή την εποχή που είχαν αξιολογηθεί. «Πήραμε πολύτιμα μαθήματα από αυτές τις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες στις αγορές, δήλωσε ο κ. ΜακΝτάνιελ. «Η εταιρεία τελειοποίησε τις μεθοδολογίες αξιολόγησης που εφαρμόζει, αύξησε τη διαφάνεια των αναλύσεών της και υιοθέτησε νέες πολιτικές για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων».

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα