Εurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών πρότεινε ο Ν. Σαρκοζί

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:43
UPD:14:54

Την πρότασή του για μία «οικονομική κυβέρνηση» της Ευρώπης, με τη μορφή των συμβουλίων του Eurogroup, αλλά σε επίπεδο αρχηγών και κυβερνήσεων, επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ε.Ε., Νικολά Σαρκοζί.

Περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη από μία πραγματική «οικονομική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σαρκοζί σε ομιλία του στο Ανεσί για τη στήριξη της Οικονομίας.

«Το πλαίσιο πρέπει είναι φυσιολογικά το Eurogroup, αλλά όχι όπως είναι σήμερα, μόνο στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, αλλά σε υψηλότερο πολιτική επίπεδο, αυτό των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συζητούν και αποφασίζουν μαζί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους απέναντι στην οικονομική κρίση, όπως έκαναν στις 12 Οκτωβρίου στο Παρίσι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι «έπρεπε να περιμένουμε να φτάσουν τα πράγματα σε αυτή την κρίση για να συνεδριάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός «δημόσιου ταμείου παρέμβασης» υπέρ των επιχειρήσεων «στρατηγικής σημασίας» της χώρας του που βρίσκονται σε δυσκολία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Όπως είπε, η δομή αυτή θα πάρει τη μορφή ενός «δημόσιου ταμείου παρέμβασης που θα επεμβαίνει μαζικά κάθε φορά που μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας έχει ανάγκη από πόρους».

«Θα ζητήσω –πρόσθεσε- από το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα μέτρα για τη δημιουργία του Ταμείου με εξαιρετική ταχύτητα».

Παράλληλα ο κ. Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ευχή να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη σ' αυτή τη στρατηγική παρέμβασης. «Δεν μένουμε με τα δύο πόδια στο ίδιο παπούτσι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας στην Ευρώπη κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία, σε συντονισμό μεταξύ τους, θα επέτρεπαν «να δοθεί μια βιομηχανική απάντηση στην παρούσα οικονομική κρίση». Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τη Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα